Pierwszy ramen shop Menya Musashi został otwarty w 1996 roku w jednej z najbardziej luksusowych i modnych dzielnic Tokio – Aoyama. Wielki sukces restauracji natychmiast podniósł kulturę ramen na nowy poziom. Ramen stał się niezastąpionym daniem na stołach Japończyków, a niska cena i pożywne składniki sprawiły, że zyskał on popularność daleko poza granicami Japonii.
Obecnie restauracje sieci Menya Musashi Ramen Shop znajdują się w Japonii, Singapurze, Chinach, Tajlandii, Malezji, Wietnamie, na Hawajach, Tajlandii i na Ukrainie.
Z założenia Ramen Shop ma być uniwersalną restauracją, gdzie można przyjść na szybki lunch czy spędzić czas w gronie rodziny, lub posiedzieć ze znajomymi przy piwie lub koktajlu. Restauracja posiada otwartą na salę kuchnię. Można wybrać miejsce obok i obserwować, jak szef kuchni przygotowuje dla Ciebie ramen lub tsukemen.
Daniem głównym restauracji jest ramen, tradycyjne japońskie danie na bazie rosołu, który gotuje się przez 12 godzin, oraz pszennego makaronu własnej roboty i dodatkowych składników. Oprócz ramenu w składzie menu restauracyjnego jest również tradycyjny japoński Tsukemen, gyoza (smażone japońskie pierogi), ryż, sałatki, przekąski i desery.
Menya Musashi czci tradycje — dania przygotowywane są według dawnych japońskich przepisów, co gwarantuje doskonałą jakość i oryginalny smak. Jeżeli jesteś koneserem tradycyjnej kuchni japońskiej czy po prostu chcesz bliżej poznać kulturę gastronomiczną tego wyjątkowego kraju, zachęcamy rozpocząć tą niesamowitą podróż z najlepszymi!