Michał Zgud swoją działalność w sektorze gastronomicznym rozpoczął w 2005 roku w Wielkiej Brytanii, gdzie pracował w wielu restauracjach, nabierając przy tym cennego doświadczenia. Od 2012 roku terminował w amerykańskich Wentworth Golf Club i Disney Cruise Line. Po pobycie w USA powrócił do Krakowa i znalazł zatrudnienie w restauracji Papryczki 5, a następnie przez rok był szefem kuchni hotelu Andel’s by Vienna House, po czym ponownie zdecydował się wyjechać na Wyspy. W 2017 roku powrócił na stałe do ojczyzny, a dokładniej do stolicy Małopolski, gdzie został szefem kuchni w InterHouse Hotel Kraków.
Teraz Michała Zguda czeka nowe wyzwanie zawodowe – zarządzanie kuchnią w krakowskim hotelu Metropolo by Golden Tulip, na terenie którego znajduje się również chińska restauracja Yulan.
„Smaki Chin są oczywiście wątkiem przewodnim proponowanych przez nas dań, jednak chcieliśmy także dać naszym gościom element europejski, wszak hotel Metropolo to chińskie art deco w centrum Europy. Mam nadzieję, że zaspokoimy gusta wszystkich gości i wrócą tu nie tylko ze względu na komfort samego hotelu, ale także będą zaglądać do samej restauracji” – powiedział nowy szef kuchni Metropolo Krakow by Golden Tulip.
Kartę dań restauracji Yulan pomógł stworzyć pochodzący z Chin mistrz kuchni Zhoulezi Nicholas Yinliang Lu. W chińskiej restauracji znajdziemy wiele ciekawych i niespotykanych potraw np.: chiński naleśnik Jiang Bing, omlet po chińsku z szalotką, czy chińską zupę pomidorową z jajkiem. Szef kuchni Michał Zgud proponuje jednak swoim gościom także europejskie smaki, m.in. consomme jagnięce z kolendrą, polędwiczkę wieprzową w sosie karmelowym, czy smażonego fileta z okonia morskiego.