Mistrzowie cukiernictwa otwierają autorską cukiernię!

0
3236

Michał Iwaniuk oraz Maciej Wiśniewski, mistrzowie cukiernictwa, otwierają własną, autorską cukiernię w Warszawie. Lokal będzie się mieścił w budynku warszawskiego Hotelu Hilton na ul. Grzybowskiej.

Michał Iwaniuk może pochwalić m.in. się zajęciem 7 miejsca w światowym finale konkursu World Chocolate Masters 2018 w Paryżu. Ostanie lata związany z Airport Hotel Okęcie i cukiernią Czekolada Cafe.

Maciej Wiśniewski Swój kunszt cukierniczy doskonalił m.in. w Europejskiej Szkole Mistrzów im. Wojciecha Kandulskiego oraz w Akademii Czekolady Callebaut. W firmie Catering Wiśniewscy trzyma piecze nad sekcją cukierniczą.

Ich nazwiska pojawiły się również obok nazwiska Macieja Rosińskiego na okładce książki „Kreacje” oraz „Świąteczne kreacje”. To pozycje dla profesjonalnych cukierników i zawierające autorskie receptury tortów, deserów, tart oraz ciast.

Teraz duet Iwaniuk i Wiśniewski zapowiedzieli uruchomienie własnej cukierni pod nazwą Mazovia Patisserie, która przyjmie pierwszych gości w połowie września. Pracownia będzie zlokalizowana w warszawskich hotelu Hilton przy ul. Grzybowskiej, w wejście do niej będzie zarówno z hotelu jak i z ulicy.

Michał Iwaniuk, współtwórca i współwłaściciel Mazovia Patisserie
„Pomysł na cukiernię był zawsze, tylko brakowało okazji i zapewne chęci, bo było mnóstwo rzeczy do zrobienia, szkolenia zawody, praca itp. Po napisaniu dwóch książek w końcu przyszedł czas na kolejny krok. Jako ambasadorzy marki cacao Barry postanowiliśmy otworzyć cukiernię, w której będzie można znaleźć trochę więcej niż monoporcje. Jako że Polacy są wychowani na „odpieku” my postaramy się im to dostarczyć, tylko że trochę na wyższym poziome. Bedą różnego rodzaju crossaint w różnym kształcie, pączki podane całkowicie w innej odsłonie jak i ciastka typu travel cake. Znajdą się praliny z naszej czekolady, obecnie oprócz ciemnej czekolady Mazowia przygotowujemy czekoladę mleczną karmelową o ciemnej barwie, o nazwie Warsze. Docelowo będziemy mieli 5 rodzajów czekolady Or Noir wyprodukowana przez cacao Barry na nasze potrzeby produkcyjne. Co do opakowań wszystko będzie idąc trendem eko.”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.