Jednym z ważniejszych trendów w branży hotelarskiej jest „zero waste” – czyli skupienie się na żywności jaka jest serwowana gościom hotelowym. Coraz częściej oprócz standardowych śniadań n których króluje jajecznica i „szwedzki stół”, możemy zobaczyć „live cooking”czyli omlety, racuchy i inne dania przygotowywane na oczach klienta.
W związku z intensywnym trybem życia i ciągłym pośpiechem w jakim żyją goście hotelowi, modne stały się „koktajle zielone” czyli takie, które przygotowywane są z warzyw, owoców, zdrowych zbóż i roślin strączkowych. Główną ich zaletą jest czas przygotowania. Są świetnym zamiennikiem klasycznego śniadania i często są w stanie dostarczyć więcej składników odżywczych. Podczas ich przygotowania kluczową rolę odgrywa blender. Jedną z lepszych opcji dostępnych na rynku gastronomicznym są blendery Vitamix w całości produkowane i składane w Stanach Zjednoczonych. W blenderze z łatwością przygotujemy smothie, gęste soki, mrożone jogurty i wiele innych pyszności. Większość składników jakie możemy włożyć do blendera znajdziemy w ofercie firmy Monin.
Trend „zero waste” idealnie odzwierciedla wykorzystywanie waflowych kubeczków z czekoladą, które możemy wykorzystać w taki sam sposób jak papierowe kubeczki do kawy „na wynos”. Po jej wypiciu kubek może zostać zjedzony. Ten produkt również widnieje w ofercie Monina.
Monin oferuje też bogaty wybór musów owocowych i warzywnych, które stanowią dobry dodatek do racuchów, gofrów lub naleśników. Musy te są w 100% naturalne, nie posiadają barwników ani konserwantów, dzięki czemu nic nie zaskoczy naszych gości w trakcie czytania etykiety.
Więcej na temat powiedział Michał Błasiak, brand ambassador Monin i Vitamix (SCM)