Nadchodzi kolejna edycja Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej!

3
1233
Organizowany od 2001 roku Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” ma na celu wyłonienie mistrza kuchni włoskiej, natomiast obiektom hotelarsko-gastronomicznym daje szansę zareklamowania się w gronie wielu znamienitych gości. Patronat nad tym prestiżowym wydarzeniem objął w tym roku również portal Horeca Business Club.

„Arte Culinaria Italiana” w 2016 roku powrócił po pięcioletniej przerwie do kalendarza najważniejszych wydarzeń kulinarnych. Pomysłodawcą tego przedsięwzięcia jest Giancarlo Russo – słynny sycylijski restaurator, szef kuchni i oficjalny kucharz Episkopatu Polski. Impreza pomaga w promocji krajowych obiektów hotelarsko-gastronomicznych oraz firm oferujących jakościowe produkty. Głównym jej elementem jest jednak konkurs, w którym partycypują profesjonalni kucharze z wielu prestiżowych restauracji oraz hoteli z całej Polski. Na triumfatorów, oprócz nagród finansowych i rzeczowych, czekają medale z prawdziwych kruszców!

Do tej pory w jury konkursu „Arte Culinaria Italiana” zasiadali uznani szefowie kuchni, ale także znane osoby ze świata polityki, biznesu i mediów, jak Robert Sowa, Kurt Scheller, Tomasz Kozłowicz, Zygmunt Chajzer, czy Andrzej Grabowski. Podczas organizacji eventu opiekę merytoryczną sprawowały: Włoskie Stowarzyszenie Kucharzy, Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Greckie Stowarzyszenie Szefów Kuchni. Patronat nad konkursem regularnie obejmują natomiast Ambasada Włoska, Włoski Instytut Handlu Zagranicznego oraz władze miast, w których odbywa się konkurs.

Podczas „Arte Culinaria Italiana” uczestnicy mogą m.in. zdobyć wiedzę o najwyższej klasy włoskich produktach, które jeszcze do niedawna były niedostępne na polskim rynku. Oprócz tego odbywają się pokazy towarzyszące i degustacje produktów sponsorskich, a także koncerty włoskich artystów i zespołów, m.in.: Marco Boccino, Thomas Grotto, czy An Dreo & Karina.

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.