Nadchodzi kolejna edycja Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej!

3
1285
Organizowany od 2001 roku Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” ma na celu wyłonienie mistrza kuchni włoskiej, natomiast obiektom hotelarsko-gastronomicznym daje szansę zareklamowania się w gronie wielu znamienitych gości. Patronat nad tym prestiżowym wydarzeniem objął w tym roku również portal Horeca Business Club.

„Arte Culinaria Italiana” w 2016 roku powrócił po pięcioletniej przerwie do kalendarza najważniejszych wydarzeń kulinarnych. Pomysłodawcą tego przedsięwzięcia jest Giancarlo Russo – słynny sycylijski restaurator, szef kuchni i oficjalny kucharz Episkopatu Polski. Impreza pomaga w promocji krajowych obiektów hotelarsko-gastronomicznych oraz firm oferujących jakościowe produkty. Głównym jej elementem jest jednak konkurs, w którym partycypują profesjonalni kucharze z wielu prestiżowych restauracji oraz hoteli z całej Polski. Na triumfatorów, oprócz nagród finansowych i rzeczowych, czekają medale z prawdziwych kruszców!

Do tej pory w jury konkursu „Arte Culinaria Italiana” zasiadali uznani szefowie kuchni, ale także znane osoby ze świata polityki, biznesu i mediów, jak Robert Sowa, Kurt Scheller, Tomasz Kozłowicz, Zygmunt Chajzer, czy Andrzej Grabowski. Podczas organizacji eventu opiekę merytoryczną sprawowały: Włoskie Stowarzyszenie Kucharzy, Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Greckie Stowarzyszenie Szefów Kuchni. Patronat nad konkursem regularnie obejmują natomiast Ambasada Włoska, Włoski Instytut Handlu Zagranicznego oraz władze miast, w których odbywa się konkurs.

Podczas „Arte Culinaria Italiana” uczestnicy mogą m.in. zdobyć wiedzę o najwyższej klasy włoskich produktach, które jeszcze do niedawna były niedostępne na polskim rynku. Oprócz tego odbywają się pokazy towarzyszące i degustacje produktów sponsorskich, a także koncerty włoskich artystów i zespołów, m.in.: Marco Boccino, Thomas Grotto, czy An Dreo & Karina.

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.