Nagrody „Złoty widelec” rozdane!

0
4952
25 kwietnia w warszawskiej Restauracji „Aurelio – Kucharze i Artyści” odbyła się VIII Gala wręczenia nagród „Złoty Widelec” ogólnopolskiej akcji promującej gastronomię „Polska od Kuchni”. Wręczono aż 58 statuetek , w tym przyznano 9 nagród specjalnych. W dotychczasowych ośmiu edycjach nominowano 2 540 restauracji, 737 restauracji uczestniczyło w konkursie a nagrodzono 265 z nich. Organizatorem i pomysłodawcą konkursu jest Waldemar Piórek, Prezes Fundacji WIP (Warto im Pomóc).

rbt

Jurorami tegorocznej akcji byli eksperci z Fundacji WIP oraz osoby ze strony Partnerów, osoby ze świata kultury, nauki i mediów oraz wybrani blogerzy kulinarni, którzy w oparciu o regulamin oceniali restauracje. Jurorzy przekazywali Organizatorowi akcji recenzje restauracji zawierające ocenę uwzględniającą: menu i forma prezentacji menu, ocenę serwowanych dań wraz z formą podania i wyglądem posiłku, smak, dodatkowo premiowane jest danie specjalne promowane w menu, lokal i jego klimat, aranżację wnętrz, jakości obsługi oraz czas oczekiwania na obsługę, umiejętność doradzania klientowi w wyborze dań, znajomość języków obcych przez obsługę, wygląd personelu, sposób podawania rachunku. Członkowie jury oceniali lokale na formularzach oceny, na podstawie, których Kapituła dokonała ostatecznej oceny i rekomendacji lokali.

Statuetki „Złotego Widelca” dla najlepszych restauracji wręczono w kategoriach restauracja hotelowa i restauracja autorska, kuchnia staropolska, śródziemnomorska i orientalna, restauracja i winiarnia, stek house, restauracja wegańska i wegetariańska oraz bary bistro.

rbt

Podczas Gali wręczono nagrody specjalne dla Najlepszego Szefa Kuchni w Polsce 2019, którą otrzymał Jean Bos – szef kuchni restauracji w Hotelu AGIT w Lublinie. Najlepszą restauracją w Polsce roku 2019 została RESTAURACJA BACZEWSKICH ze Lwowa do Warszawy. Nagrodę Eventowe miejsce roku 2019 w Polsce otrzymała restauracja Aurelio – Restauracja, Sztuka, Emocje. Cukiernią Roku 2019 w Polsce została Pracownia Cukiernicza ,,EWA’’ JANKOWSCY z Radomia. CZEKOLADA CAFE mieszcząca się w AIRPORT HOTEL ,,Okęcie” w Warszawie otrzymała tytuł Czekoladziarnia roku 2019 w Polsce. MOXO BAKERY z Warszawy przyznano nagrodę PIEKARNIA RZEMIEŚLNICZA ROKU 2019 W POLSCE. W kategorii firm świadczących usługi cateringowe nagrodzono firmę „CATERING 66” – CATERINGOWA FIRMA ROKU 2019 W POLSCE oraz AKUKU CATERING z Warszawy jako najlepszą w Polsce firmę oferującą catering dietetyczny. Liderem rynku dekoracji cukierniczych w Polsce została firma PEJOT – DEKORACJE NA TORT z Wrocławia. Nowym ambasadorem marki „Złotego Widelca” został Wiesław Bober – szef kuchni restauracji WZORCOWNIA BY WIESŁAW BOBER mieszczącej się Hotelu FABRYKA WEŁNY w Pabianicach.

rbt

„Nasza akcja „Polska od Kuchni” cieszy się ogromnym powodzeniem już od ośmiu lat i potwierdza potrzebę prowadzenia rankingów także w branży gastronomicznej. Jestem przekonany, że nagradzanie najlepszych firm sprzyja rozwojowi przedsiębiorczości na bardzo konkurencyjnym rynku, służy podnoszeniu standardów i zachęca do odwiedzania miejsc o sprawdzonej renomie. Celem akcji, jak co roku, jest zarekomendowanie najlepszych restauracji, przedstawienie gastronomii jako produktu turystycznego miasta czy regionu, wytyczenie gastronomicznych tras w mieście, przekierowanie strumienia konsumentów do miejsc o sprawdzonej renomie – do restauracji nagrodzonych „Złotym Widelcem”, promowanie i wykreowanie potraw regionalnych, prezentacja kuchni z różnych regionów świata” – podkreślał podczas Gali Waldemar Piórek, pomysłodawca i organizator konkursu WIKTORIA – ZŁOTY WIDELEC, Prezes Fundacji WIP Warto Im Pomóc, która jest organizatorem tego przedsięwzięcia.

LAUREACI NAGRÓD „ZŁOTEGO WIDELCA”
 

NOWY AMBASADOR MARKI ZŁOTEGO WIDELCA
 

WIESŁAW BOBER – szef kuchni restauracji WZORCOWNIA BY WIESŁAW BOBER mieszczącej się Hotelu FABRYKA WEŁNY w Pabianicach.

 

NAGRODY SPECJALNE
NAJLEPSZY SZEF KUCHNI W POLSCE W 2019 R.

JEAN BOS – szef kuchni restauracji w Hotelu AGIT w Lublinie
EVENTOWE MIEJSCE ROKU 2019 W POLSCE AURELIO – KUCHARZE I ARTYŚCI z Warszawy
CUKIERNIA ROKU 2019 W POLSCE PRACOWNIA CUKIERNICZA ,,EWA’’ JANKOWSCY z Radomia
CZEKOLADZIARNIA ROKU 2019 W POLSCE CZEKOLADA CAFE mieszcząca się w AIRPORT HOTEL ,,Okęcie” w Warszawie
PIEKARNIA RZEMIEŚLNICZA ROKU 2019 W POLSCE MOXO BAKERY z Warszawy
CATERINGOWA FIRMA ROKU 2019 W POLSCE „CATERING 66” z Warszawy
CATERING DIETETYCZNY ROKU 2019 W POLSCE AKUKU CATERING z Warszawy
LIDER RYNKU DEKORACJI CUKIERNICZYCH W POLSCE PEJOT DEKORACJE NA TORT z Wrocławia

 

NAGRODA GŁÓWNA
NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE W 2019 ROKU
RESTAURACJA BACZEWSKICH ze Lwowa do Warszawy

 

KATEGORIA: RESTURACJA HOTELOWA

RESTAURACJA POLSKA mieszcząca się w AIRPORT HOTEL OKĘCIE w Warszawie
RESTAURACJA KIYRNICKA by SAGUŁA mieszcząca się w hotelu Apartamenty Gubałówka w Kościelisku
RESTAURACJA MAGIEL mieszcząca się w Hotelu ALMOND w Gdańsku
RESTAURACJA SPPPHIE & SUSSANE mieszcząca się w Hotelu TALARIA w Trojanowie
RESTAURACJA HOTELU MAZOVIA w Nowym Dworze Mazowieckim
RESTAURACJA W HOTELU AGIT w Lublinie
RESTAURACJA GEORGE SAND mieszcząca się w Hotelu MAZURKAS w Ożarowie Mazowieckim
RESTAURACJA W ZAJEŹDZIE HETMAN w Kroczycach koło Katowic

KATEGORIA: RESTAURACJA AUTORSKA

TAWERNA & BAR FISZA KONCEPT by MARCIN BUDYNEK z Augustowa
RESTAURACJA & BAR N 31 by ROBERT SOWA z Warszawy
FORK RESTAURANT z Warszawy
RESTAURACJA ELIXIR W DOMU WÓDKI z Warszawy

KATEGORIA: KUCHNIA STAROPOLSKA

RESTAURACJA & BAR ŚWIĘTOSZEK TARTUFE z Warszawy
RESTAURACJA AKADEMIA z Warszawy
RESTAURACJA & CATERING MONTE CARLO z Kielc
EXLUSIVE RESTAURANT POD GIGANTAMI z Warszawy
RESTAURACJA CZERWONY WIEPRZ z Warszawy
RESTAURACJA FOLK GOSPODA z Warszawy
RESTURACJA KRASNODWÓR z Warszawy

KATEGORIA: KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

CASA RISTORANTI z Warszawy
RESTAURACJA LA IBERICA z Warszawy
TRATTORIA BACCONE z Warszawy
RESTAURACJA POD PAPUGAMI z Wrocławia

KATEGORIA: KUCHNIA MIĘDZYNARODOWA

RESTAURACJA & KATERING WIESZ CO ZJESZ z Warszawy
RESTAURACJA SCANDALE ROYAL RESTRO & WODKA HOUSE z Krakowa
BAGAŻOWNIA RESTAURACJA ZYNERA z Sopotu
RESTAURACJA KREW I WODA z Gdyni
RESTAURACJA FUTURE & WINE z Warszawy
RESTAURACJA PAPVERO z Poznania
RESTAURACJA DOSTACOS MEXICAN GRILL z Warszawy
RESTAURACJA FLORIAN OGIEŃ CZY WODA z Warszawy

KATEGORIA: KUCHNIA ORIENTALNA

CURRY KING RESTAURACJA INDYJSKA z Piaseczna
RESTAURACJA SAN THAI z Warszawy
RESTAURACJA GRUBA RYBA SUSHI & RAMEN BAR z Warszawy
RESTAURACJA THAISTREET z Warszawy
RESTAURACJA THAISTY z Warszawy
RESTAURACJA SOTO SUSHI z Warszawy

KATEGORIA: STEK HOUSE

RESTAURACJA BEEF & PEPPER z Warszawy
RESTAURACJA BRITISH BULLDOG PUB z Warszawy
KATEGORIA: RESTURACJA & WINIARNIA
RESTAURACJA ,,ODKUPIENIE WIN” z Warszawy
RESTAURACJA MOKOLOVE MAGAZYN WINA z Warszawy
KATEGORIA: Restauracja Wegańska i Wegetariańska
RESTAURACJA ZIELONA z Warszawy
KATEGORIA: BARY, BISTRO
THE ROST BAR & MORE z Warszawy
CAFE, BISTRO, SHOP ZDROWA KONKURENCJA z Warszawy
BISTRO PIĘĆ SKŁADNIKÓW z Warszawy
GRINGO BAR ,,KOSZYKI” z Warszawy
AMRIT ORIENTAL FOOD z Warszawy
BISTRO SEPHIA z Warszawy

PATRONAT MEDIALNY – HORECA RADIO

rbt


<

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.