Praca w kuchni z natury wiąże się z podwyższoną temperaturą – rozgrzane piece, płyty, palniki powodują, że w pomieszczeniu może być naprawdę duszno. Ponadto często trzeba działać w biegu, co również wpływa na podwyższenie temperatury ciała. A gdy do tego wszystkiego jeszcze upały na zewnątrz sięgają trzydziestu stopni, atmosfera robi się naprawdę gorąca.
Producenci odzieży gastronomicznej, tacy jak Chef Works czy Bragard przykładają dużą wagę do komfortu pracy swoich klientów i starają się projektować swoje bluzy w taki sposób, by praca w nich była przyjemna i wygodna. Oprócz stosowania lekkich, przewiewnych tkanin jest jeszcze kilka innych sposobów na upał.
Do pomocnych funkcjonalności tych bluz należą między innymi boczne panele zaprojektowane w technologii Cool Vent. Ich zadaniem jest zapewnienie odpowiedniej termoregulacji, a co za tym idzie – podniesienie komfortu pracy.
Inną przydatną funkcjonalnością jest długość i szerokość rękawów w bluzach. Szczególnie modele o długich rękawach w upalne dni mogą przysparzać dyskomfortu, dlatego producenci zaprojektowali je na tyle luźne, by nie krępowały ruchów i można było je w łatwy sposób podwinąć.
Jeżeli szukacie idealnej bluzy kucharskiej, która sprawdzi się nawet w trudnych warunkach, zajrzyjcie na www.salonhoreca.pl