Naukowcy odkryli nowy, szósty smak. Znacie go nie od dziś

0
2147
Wszyscy wiemy, że tłuszcz jest niezastąpionym nośnikiem smaku i trudno wyobrazić sobie bez niego sztukę kulinarną. Okazuje się, że jest czymś więcej – szóstym smakiem, oleogustus. Poznajcie jego niezwykłe właściwości.

Nowy smak w rodzinie

Niemal każda osoba bez problemu wymieni cztery podstawowe smaki, które jest w stanie rozróżnić ludzki język – słodki, gorzki, kwaśny i słony. Niektórzy wskaże ostry, który nie jest smakiem, a najwięksi znawcy – umami, piąty smak, który możemy rozróżnić dzięki receptorom kwasu glutaminowego. Dzięki odkryciu naukowców z Australii i Nowej Zelandii do rodziny dołączył szósty smak – oleogustus.

Smakowite odkrycie

Naukowcy nie “wynaleźli” nowego smaku – dzięki przeprowadzonym badaniom ustalili jego właściwości i nadali mu zapożyczone z łaciny określenie “oleogustus”. Na czym polegały badania? Naukowcy poprosili uczestników o spróbowanie różnych próbek jedzenia i określenie ich smaku. Niektóre były trudne do sklasyfikowania, a jednocześnie wyróżniały się konsystencją i smakiem.

Jak smakuje oleogustus?

„Najważniejszą cechą tłuszczu wydaje się być kremowość, gładkość. Za te cechy odpowiedzialne są zawarte w nim trójglicerydy, nie mające nic wspólnego ze smakiem, za to sporo z odczuciami wewnątrz jamy ustnej. Jesteśmy jednak wyposażeni w receptory, które umożliwiają odróżnienie potrawy tłustej od chudej bez względu na jej konsystencję. Sam smak to przede wszystkim kwasy tłuszczowe, na które trójglicerydy się rozpadają w procesie trawienia już w jamie ustnej”. – czytamy na portalu gastronomicznym Smażymy. „Kiedy próbujemy uchwycić smak “tłusty”, oczami wyobraźni możemy zobaczyć wysmażone na głębokim tłuszczu pączki, sałatkę z dressingiem na bazie oliwy, smażony ser… Zanim jednak się rozmarzymy, warto wspomnieć, że oleogustus sam w sobie nie jest przyjemny – kluczem do wydobycia z niego magii smaku jest umiar”.

Sztuka umiaru

Ale czy którykolwiek ze smaków w dużej dawce jest smaczny? Wystarczy choćby skosztować łyżeczkę soli, żeby przekonać się, że nie. Siła smaków tkwi w precyzji, dlatego tak ważna jest umiejętność komponowania potraw, w których każdy smak ma swoją rolę. Choćby była ona drugoplanowa, pozostaje niezwykle ważna. Uzdolnieni kucharze rozumieją to, dlatego z ich rąk wychodzą pełne dania, w których wszystkie sześć smaków idealnie ze sobą współgra.

Dowiedz się więcej o roli tłuszczu w gastronomii na Portalu Smażymy , portalu gastronomicznym dla profesjonalistów sygnowanym przez ZT Kruszwica.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.