Nazwiska szefów kuchni nowych lokali w Centrum Praskim Koneser już znane

0
1616
Znany i ceniony w środowisku Aleksander Baron obejmie stanowisko szefa kuchni w powstającej w Centrum Praskim Koneser restauracji ZONI. W tej samej lokalizacji działalność rozpocznie również bistro WuWu, którego kuchnią zarządzać będzie Adriana Marczewska.

Baron twierdzi, że współpraca z REST TEAM, którego twórcami są Ewa, Andrzej i Mirosław Nizio, pozwala mu na samorealizację i rozwój zawodowy. Nowemu szefowi kuchni w ZONI zależy zwłaszcza na harmonii dań i wnętrza, co nie powinno dziwić biorąc pod uwagę jego artystyczne usposobienie (Baron był swego czasu studentem ASP – przyp. red.). Chce również powrócić do tradycji łączenia wódki z prostymi daniami, a istotny wpływ na jego koncepcje miał poprzedni wystrój miejsca. W przestrzeniach dawnej fabryki wysokoprocentowych alkoholi dominowały bowiem cegła, węgiel, metal, miedź i drewno beczek, w których przechowywany był trunek.

Na zdjęciu Aleksander Baron; Źródło: Facebook

Kuchnią WuWu pokieruje natomiast młoda, ale już doświadczona w branży gastronomicznej Adriana Marczewska. Prowadzenie kuchni bistro skłania jej zdaniem do nieustannych poszukiwań, budzi również nostalgię, ale równocześnie daje nadzieję na współtworzenie miejsca, gdzie historia będzie przenikać się z przyszłością. Rozmach projektu daje z kolei możliwość zaprezentowania społeczności międzynarodowej dziedzictwa polskiej kultury kulinarnej.

Zamysłem twórców restauracji ZONI i bistro WuWu było skupienie wokół tych miejsc kreatywnych, ambitnych i nieco szalonych jednostek, wychodzących poza utarte schematy zarówno w kuchni, jak i w życiu codziennym.

„Misją REST TEAMU jest wyciągnięcie z polskiej kultury, tradycji i historii czegoś, co dla innych może być odkryciem, a dla nas jest największą wartością. Gastronomia jest do tego świetnym pretekstem. Tworzymy miejsce, do którego trafią koneserzy polskich smaków i trunków. Tworzymy coś unikalnego dla ludzi z pasją do smaków, rytuałów, tradycji, historii, a zarazem naturalnego dla nas” – mówi Ewa Nizio, współwłaścicielka spółki REST TEAM

Otwarcie restauracji ZONI ma nastąpić w czerwcu 2018. Oba opisywane lokale powstają na terenie odnowionego kompleksu Koneser, w dużej mierze dzięki zaangażowaniu rodzinno-biznesowej spółki REST TEAM.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.