Gotowanie, smażenie, miksowanie, szatkowanie, a oprócz tego ciągły nadzór, kontrola temperatury i właściwych proporcji. Kucharze wydający kilkadziesiąt posiłków dziennie muszą zmierzyć się z wykonywaniem wielu rutynowych i żmudnych czynności w kuchni. Jakie nowoczesne rozwiązania ułatwią im codzienną pracę oraz poprawią wydajność całego zespołu?
Przygotowywanie perfekcyjnych dań wiąże się ze żmudnym i czasochłonnym procesem. Goście widzą już efekt finalny, tymczasem zanim do niego dojdzie, kilka minut wcześniej kucharze na zapleczu walczą o jakość ich przyrządzenia – makaron al dente, średnio wysmażony stek, idealnie duszoną pieczeń. Chcąc czy nie chcąc, kucharze wiele dań muszą zacząć od tak rutynowej czynności jak zagotowanie wody – na warzywa, makaron, ryż, kaszę. Potem na każdym etapie muszą nadzorować czas i temperaturę. Dzisiaj na rynku gastronomicznym dostępnych jest wiele różnorodnych urządzeń przejmujących te rutynowe zadania.
Na przykład wbudowane systemy automatycznego podnoszenia i opuszczania eliminują konieczność irytującego nadzorowania. Tego typu wbudowana inteligencja kulinarna równoznaczna jest także z automatycznym napełnianiem wody w urządzeniu i doprowadzaniem jej do wrzenia. Czas rozgrzewania i moc często są na tyle intensywne, że woda nie przestaje wrzeć także po włożeniu produktu, co zdarza się w przypadku tradycyjnych garnków. Coraz częściej najnowsze technologie związane są także z automatycznym zakończeniem procesu gotowania czy smażenia w odpowiednim momencie. Automatyczna regulacja temperatury nie tylko odciąża głowę kucharza, ale przede wszystkim w optymalny sposób eliminuje ryzyko przypalenia czy rozgotowania produktów.
Zazwyczaj tego typu urządzenia to nie tylko automatyzacja, to również wybór kucharza – na przykład stopnia zarumienienia w skali od jasnego po ciemne lub poziomu wysmażenia od zeszklenia po well done. Wybór dostępny na przykład za pomocą jednego guzika to dzisiaj komfort dla kucharza, zwłaszcza przy ogromie innych etapów przyrządzania dań.
Codzienne rutynowe czynności to nie tylko gotowanie przez szefa kuchni, ale także praca całego personelu – czyszczenie, mycie, sprzątanie. Dlatego warto zorientować się, co oferuje branża z dostępnych środków i narzędzi usprawniający procesy doprowadzające do czystości – lśniących blatów oraz urządzeń. Te ostatnie zazwyczaj wyposażone są na przykład w generator świeżej pary oraz systemy automatycznie odkamieniające urządzenie.
Nowoczesne podejście do kuchni profesjonalnej to również nieunikniona cyfryzacja urządzeń oraz możliwość zarządzania procesami gotowania za pomocą urządzeń mobilnych. Dzięki rozwojowi branży gastronomii w kierunku nowych technologii – proste i rutynowe czynności stają się coraz większą przyjemnością dla kucharzy. Wówczas nie ma mowy o jakimkolwiek wypaleniu zawodowym.