Manufaktura w Łodzi to miejsce, w którym mieści aktualnie około 20 restauracji. W listopadzie dołączyła do nich kolejna – Yarsa – oferująca kuchnię nepalską.
Yarsa to nepalska restauracja z prawdziwego zdarzenia. Prowadzona jest przez rodowitych Nepalczyków, którzy dbają o oryginalny smak potraw i wyjątkowy klimat. Lokal otwarto w listopadzie w łódzkiej Manufakturze. Yarsa jest pierwszą restauracją w tym mieście, która oferuje kuchnię nepalską.
Dania serwowane w Yarsie bazują na tradycyjnych recepturach, związanych z kulturą Nepalu.
– Kuchnia nepalska jest stosunkowo prosta i surowa. Składa się w głównej mierze z warzyw, jednak nie brakuje w niej także dań mięsnych. Łączy ona w sobie elementy kuchni chińskiej oraz indyjskiej. Charakterystycznymi dla niej składnikami są soczewica, ciecierzyca, cebula, imbir, a także szereg aromatycznych przypraw, takich jak czosnek, czy garam masala – tłumaczy Paweł Nowacki, manager restauracji.
Oprócz niepowtarzalnego smaku nepalskich dań, restauracja nawiązuje do Nepalu także wystrojem. Dekoracje odnoszą się do wierzeń mieszkańców tego kraju i ich kultury.
Yarsa położona jest w północnej części zabytkowej Manufaktury. Jak się okazuje, inwestorzy już od dawna myśleli o otwarciu nepalskiej restauracji właśnie w tym miejscu. Według nich lokalizacja ta jest kluczowa. Manufakturę odwiedza wiele grup konsumenckich, co wpływa korzystnie na liczbę gości w lokalu.
Przedstawiciele informują, że w bliskiej przyszłości planowane są wydarzenia i akcje promocyjne. Wszystko po to, aby zaprosić do restauracji jak najwięcej gości, którzy będą mogli cieszyć się smakiem nepalskich potraw.