W Akademii Inspiracji MAKRO Michał Molenda będzie odpowiedzialny za rozwój oferty szkoleń skierowanej do branży gastronomicznej, w tym zarówno warsztaty kulinarne, wpisujące się w obecne, jak i nadchodzą trendy na polskim rynku gastronomicznym, a także szkolenia o charakterze biznesowym, takie jak: efektywne budowanie menu czy optymalizacja food costu. W swoich działaniach będzie miał na celu przede wszystkim wprowadzenie innowacyjnego podejścia do szkoleń prowadzonych w Akademii.
„Cieszymy się, że Michał dołączył do zespołu, dzięki temu będziemy mogli jeszcze lepiej wspierać branżę HoReCa, oferując unikatowe szkolenia czy indywidualne szyte na miarę doradztwo. W Akademii Inspiracji stawiamy na wzajemne inspirowanie, wysoką jakość i profesjonalizm oraz łączenie społeczności gastronomicznej” – mówi Wioletta Dudzińska-Szajniuk, Menedżer Pionu / Szkolenia i Rozwój w MAKRO Polska.
Michał Molenda to szef kuchni, który wiedzę i doświadczenie zdobywał m.in. dwukrotnie w londyńskim oddziale paryskiej Akademii Sztuki Kulinarnej Le Cordon Bleu czy londyńskim hotelu Sovoy. Swój warsztat ćwiczył u takich szefów kuchni jak: Gordon Ramsey, Alain Ducasse, Jamie Simpson, Michel Roth. W 2015 roku po powrocie do Polski został szefem kuchni w nadmorskim Rosevia Resort, a następnie w warszawskiej Kuchni Otwartej, pełnił również funkcję dyrektora gastronomii w Hotelu Sopot. Od 2 lat Michał Molenda występuje również jako kucharz-prowadzący w programie „Pytanie na Śniadanie”.