Nowe gastronomiczne trendy na stacjach benzynowych

0
1372
Gastronomiczna i kawowa część stacji benzynowych przeżywa prawdziwą rewolucję. Co zmienia się w ich ofercie?

Od wprowadzenia zakazu handlu w niedzielę, stacje benzynowe zaczęły pełnić nową funkcję. Wielu ludzi właśnie tak dokonuje zakupów, o których zapomniała w ostatnim tygodniu. Na atrakcyjności zyskały również usługi gastronomiczne oraz kawowe. Jakie nowe trendy było można zaobserwować?

Zdaniem ekspertów, na atrakcyjności zyskały głównie „świeże menu” na stacjach benzynowych. Są to wszelkiego rodzaju dania oraz przystawki, które przygotowuje się przy klientach. W ten sposób, są oni pewni jakości oraz świeżości jej wykonania, bez lęku dotyczącego długiego leżenia kanapki. Analitycy podkreślają, że właśnie dlatego warto mieć w swojej ofercie kilka ofert takich potraw, gdyż w najbliższej przyszłości ich popularność może jeszcze wracać. Dodatkowo dbająco o ekologię, sprzedawcy odchodzą również od plastikowych torebek, na rzecz papierowych opakowań.

Zmieniło się również postrzeganie pieczywa przez Polaków. Radykalnie na popularności straciły popularne niegdyś „Trójkąciki”. Zdaniem respondentów, tego rodzaju kanapki kojarzą się żywnością chemiczną i bardzo przetworzoną, przez co popyt na nie spadł. Aktualnie, Polacy preferują minibagietki, prostokątne oraz okrągłe kanapki. Dodatkowo, znacznie na popularności zyskały „grillowane” panini. Owocem takiej zmiany podejścia będzie wycofywanie z ofert produktów o wydłużonej dacie produktów do spożycia.

Polacy polubili hot-dogi i coraz większa ilość podróżujących decyduje się na sięganie po taki pokarm w trakcie podróży. Zarówno w wersji francuskiej, jak i amerykańskiej sprzedaż rośnie. Atrakcyjnym pomysłem okazało się również wprowadzenie wege parówek, dla osób nie jedzących mięsa. Jest to nowość na rynku, ale ponieważ liczba wegetarian rośnie, pomysł ma przed sobą przyszłość.

Ostatnią zmianą jest wzrost popularność kawiarni na stacjach benzynowych. Z kawą wiąże się rozwój cukiernictwa na stacjach, gdyż klienci przy okazji często chcą poznać nowe smaki oraz regionalne słodycze. Właśnie przez to, kawa jak i ciasta powinny być bez konserwantów, co wymusza rozwój świeżej żywności na stacjach benzynowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.