Andrea Camastra, wybitny szef kuchni nagrodzony gwiazdką Michelin – otworzył nową restaurację fine dining „Nuta”. Restauracja rozpoczęła działalność 29 stycznia b.r. w budynku Ethos przy pl. Trzech Krzyży 10/14 w Warszawie.
To wielki dzień dla miłośników fine dining, pod którym kryje się cała kultura celebracji posiłku – od przygotowania jedzenia, przez sposób jego podawania, po samą degustację.
Mistrz „note by note”
Andrea Camastra należy do najbardziej znanych i utytułowanych szefów kuchni w Polsce, docenianych również za granicą. Zdobył tak prestiżowe tytuły jak m.in. Chef of the Future 2015 oraz Chef of the Year 2017 Gault&Millau. Znalazł się również na liście 100 najlepszych kucharzy na świecie 2019 prestiżowego magazynu “Le Chef”. Do niedawna był współwłaścicielem i szefem kuchni warszawskiej restauracji Senses, która pod jego przewodnictwem została nagrodzona słynną gwiazdką Michelin. Stała się tym samym drugim lokalem w Polsce, który otrzymał to zaszczytne wyróżnienie. Camastra od lat umiejętnie łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym sznytem i celebruje lokalną kulturę.
Nuta stanowi autorski koncept, w którym nacisk położony będzie na fuzję kuchni polskiej, włoskiej i molekularnej z wykorzystaniem wyrafinowanej i doprowadzonej przez Camastrę do perfekcji metody „note by note”, czyli wyodrębnienia z produktów poszczególnych substancji i tworzenia z nich nieoczywistych połączeń smakowych. Z każdego produktu zostaje wyizolowany molekuł odpowiedzialny za jego smak, który następnie poddaje się multiplikacji. Pozbywa się w ten sposób wszystkich dodatkowych nut smakowych i zapachowych, których dany produkt nabiera w naturze, na przykład grzyby mają dodatkowe nuty mchu, drewna, igliwia. Jest to kolejny etap wtajemniczenia w kuchni molekularnej. Stosowanie tego typu metody gotowania wymaga nie tylko ogromnej wiedzy, intuicji i doświadczenia, ale również specjalnego zaplecza technicznego i lokalowego w postaci laboratorium.
– Kręgosłupem moich smaków jest polska kuchnia, ponieważ jestem wielbicielem polskiej kultury. Nowa restauracja będzie zatem inspirowana kuchnią polską z włoskimi akcentami i delikatnym azjatyckim Fusion. To będzie kuchnia 360 stopni – od molekularnej do bardzo nowoczesnej, jak również zawierająca elementy kuchni starodawnej. Ma to być pełne, wyjątkowe doświadczenie kulinarne w odczuciu gości. W menu będziemy mieli dania takie jak śledź po kaszubsku, kwaśnica, oscypek z żurawiną czy nawet pierogi w mojej interpretacji. Wszystkie elementarnie tradycyjne dania polskiej kuchni z dodatkiem włoskich elementów zostały reinterpretowane w bardzo nowoczesny sposób – mówi Andrea Camastra, właściciel i szef kuchni restauracji Nuta.
Lokalizacja ma znaczenie
Nuta będzie zlokalizowana w jednym z najbardziej atrakcyjnych punktów Warszawy – placu Trzech Krzyży, w budynku Ethos. To jeden z najnowocześniejszych i najbardziej prestiżowych obiektów biurowo-handlowo-usługowych w stolicy. Obiekt kilka lat temu przeszedł gruntowną modernizację, a wysoka funkcjonalność, komfort i zgodność z zasadami zrównoważonego budownictwa zostały potwierdzone certyfikatem BREEAM na poziomie „Excellent”. Najemców, poza wysoką jakością oferowanej przez Ethos powierzchni, przyciąga również jego doskonała lokalizacja na historycznym Trakcie Królewskim. W bliskim sąsiedztwie znajdują się liczne placówki dyplomatyczne i budynki rządowe, Giełda Papierów Wartościowych, a także ekskluzywne hotele, sklepy czy obiekty kulturalne.
– Proces poszukiwania idealnej lokalizacji dla nowej restauracji szefa Camastry, pomimo pandemii COVID-19 i dostępności lokali gastronomicnzych na rynku, był procesem wymagającym szczególnego podejścia z uwagi na konieczność spełnienia jednocześnie kilku kryteriów – prestiżu lokalizacji, odpowiedniego sąsiedztwa, wysokiej jakości powierzchni oraz wygody dla wymagających gości restauracji – mówi Martyna Wójcik, Associate w Dziale Powierzchni Handlowych, Colliers.
– Otwarcie restauracji „Nuta” jest ważnym elementem rozwoju sektora fine dinining w Warszawie i znakiem, że potencjał rynkowy dla wyjątkowych konceptów rośnie. W trakcie lockdownów koncepty fine dining nie mogły funkcjonować i wspierać się np. dostawami czy sprzedażą na wynos. Doświadczenie konsumenta w tym przypadku jest mocno związane z miejscem, a lokalizacja przy Pl. Trzech Krzyży dobrze je dopełnia i wierzę, że zapewni najemcy duży sukces, a Restauracja „Nuta” w Ethosie będzie nową, atrakcyjną lokalizacją na gastronomicznej mapie Warszawy dla osób poszukujących możliwości spędzania czasu, socjalizacji oraz wyjątkowych doznań smakowych – dodaje ekspertka Colliers.
– Rozpoczynając poszukiwania lokalu, w którym znajdzie się „Nuta” mieliśmy już pewną wizję. Braliśmy pod uwage kilka lokali, ale wchodząc do przestrzeni w Ethosie po prostu poczułem, że to miejsce idealnie współgra z moją filozofią, a do tego mieści się w doskonałej, prestiżowej lokalizacji – mówi Andrea Camastra.
Dobry partner w cenie
Podobnie jak w poprzedniej restauracji, najwyższej jakości produkty do dań będą sprowadzane z Japonii, Ameryki i Włoch, a polskie – z podkarpacia, z okolic Kolbuszowej.
– Każdy z partnerów jest częścią sukcesu. Ważny jest nawet najmniejszy dostawca, bo to oni zapewniają nam dostęp do świeżych sezonowych produktów, które później są składnikami najlepszych dań – mówi Andrea Camastra.
Andrea podkreśla także, że udział w sukcesie mają też jego bliscy i wieloletni, lojalni pracownicy.
– To zespół, z którym współpracuję już od ośmiu lat. Przez ten czas nasze więzi się zawęziły, a dziś traktuję swoich ludzi jak rodzinę. Jestem ich dłużnikiem, ponieważ dali mi swój czas, lojalność, wiarę oraz zaangażowanie na naprawdę wysokim poziomie. Możesz być najlepszym szefem kuchni na świecie, najlepszym w historii, ale jeśli nie masz wokół siebie odpowiednich ludzi, to nie odniesiesz sukcesu – dodaje Andrea Camastra.