„Nuta” – nowa restauracja Andrei Camastry

0
1304
Fot.: Materiały prasowe Colliers

Andrea Camastra, wybitny szef kuchni nagrodzony gwiazdką Michelin – otworzył nową restaurację fine dining „Nuta”. Restauracja rozpoczęła działalność 29 stycznia b.r. w budynku Ethos przy pl. Trzech Krzyży 10/14 w Warszawie.

To wielki dzień dla miłośników fine dining, pod którym kryje się cała kultura celebracji posiłku – od przygotowania jedzenia, przez sposób jego podawania, po samą degustację.

Mistrz „note by note”
Andrea Camastra należy do najbardziej znanych i utytułowanych szefów kuchni w Polsce, docenianych również za granicą. Zdobył tak prestiżowe tytuły jak m.in. Chef of the Future 2015 oraz Chef of the Year 2017 Gault&Millau. Znalazł się również na liście 100 najlepszych kucharzy na świecie 2019 prestiżowego magazynu “Le Chef”. Do niedawna był współwłaścicielem i szefem kuchni warszawskiej restauracji Senses, która pod jego przewodnictwem została nagrodzona słynną gwiazdką Michelin. Stała się tym samym drugim lokalem w Polsce, który otrzymał to zaszczytne wyróżnienie. Camastra od lat umiejętnie łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym sznytem i celebruje lokalną kulturę.

Nuta stanowi autorski koncept, w którym nacisk położony będzie na fuzję kuchni polskiej, włoskiej i molekularnej z wykorzystaniem wyrafinowanej i doprowadzonej przez Camastrę do perfekcji metody „note by note”, czyli wyodrębnienia z produktów poszczególnych substancji i tworzenia z nich nieoczywistych połączeń smakowych. Z każdego produktu zostaje wyizolowany molekuł odpowiedzialny za jego smak, który następnie poddaje się multiplikacji. Pozbywa się w ten sposób wszystkich dodatkowych nut smakowych i zapachowych, których dany produkt nabiera w naturze, na przykład grzyby mają dodatkowe nuty mchu, drewna, igliwia. Jest to kolejny etap wtajemniczenia w kuchni molekularnej. Stosowanie tego typu metody gotowania wymaga nie tylko ogromnej wiedzy, intuicji i doświadczenia, ale również specjalnego zaplecza technicznego i lokalowego w postaci laboratorium.

– Kręgosłupem moich smaków jest polska kuchnia, ponieważ jestem wielbicielem polskiej kultury. Nowa restauracja będzie zatem inspirowana kuchnią polską z włoskimi akcentami i delikatnym azjatyckim Fusion. To będzie kuchnia 360 stopni – od molekularnej do bardzo nowoczesnej, jak również zawierająca elementy kuchni starodawnej. Ma to być pełne, wyjątkowe doświadczenie kulinarne w odczuciu gości. W menu będziemy mieli dania takie jak śledź po kaszubsku, kwaśnica, oscypek z żurawiną czy nawet pierogi w mojej interpretacji. Wszystkie elementarnie tradycyjne dania polskiej kuchni z dodatkiem włoskich elementów zostały reinterpretowane w bardzo nowoczesny sposób – mówi Andrea Camastra, właściciel i szef kuchni restauracji Nuta.

Fot.: Materiały prasowe Colliers

Lokalizacja ma znaczenie
Nuta będzie zlokalizowana w jednym z najbardziej atrakcyjnych punktów Warszawy – placu Trzech Krzyży, w budynku Ethos. To jeden z najnowocześniejszych i najbardziej prestiżowych obiektów biurowo-handlowo-usługowych w stolicy. Obiekt kilka lat temu przeszedł gruntowną modernizację, a wysoka funkcjonalność, komfort i zgodność z zasadami zrównoważonego budownictwa zostały potwierdzone certyfikatem BREEAM na poziomie „Excellent”. Najemców, poza wysoką jakością oferowanej przez Ethos powierzchni, przyciąga również jego doskonała lokalizacja na historycznym Trakcie Królewskim. W bliskim sąsiedztwie znajdują się liczne placówki dyplomatyczne i budynki rządowe, Giełda Papierów Wartościowych, a także ekskluzywne hotele, sklepy czy obiekty kulturalne.

Proces poszukiwania idealnej lokalizacji dla nowej restauracji szefa Camastry, pomimo pandemii COVID-19 i dostępności lokali gastronomicnzych na rynku, był procesem wymagającym szczególnego podejścia z uwagi na konieczność spełnienia jednocześnie kilku kryteriów – prestiżu lokalizacji, odpowiedniego sąsiedztwa, wysokiej jakości powierzchni oraz wygody dla wymagających gości restauracji – mówi Martyna Wójcik, Associate w Dziale Powierzchni Handlowych, Colliers.

Otwarcie restauracji „Nuta” jest ważnym elementem rozwoju sektora fine dinining w Warszawie i znakiem, że potencjał rynkowy dla wyjątkowych konceptów rośnie. W trakcie lockdownów koncepty fine dining nie mogły funkcjonować i wspierać się np. dostawami czy sprzedażą na wynos. Doświadczenie konsumenta w tym przypadku jest mocno związane z miejscem, a lokalizacja przy Pl. Trzech Krzyży dobrze je dopełnia i wierzę, że zapewni najemcy duży sukces, a Restauracja „Nuta” w Ethosie będzie nową, atrakcyjną lokalizacją na gastronomicznej mapie Warszawy dla osób poszukujących możliwości spędzania czasu, socjalizacji oraz wyjątkowych doznań smakowych – dodaje ekspertka Colliers.

Rozpoczynając poszukiwania lokalu, w którym znajdzie się „Nuta” mieliśmy już pewną wizję. Braliśmy pod uwage kilka lokali, ale wchodząc do przestrzeni w Ethosie po prostu poczułem, że to miejsce idealnie współgra z moją filozofią, a do tego mieści się w doskonałej, prestiżowej lokalizacji – mówi Andrea Camastra.

Dobry partner w cenie
Podobnie jak w poprzedniej restauracji, najwyższej jakości produkty do dań będą sprowadzane z Japonii, Ameryki i Włoch, a polskie – z podkarpacia, z okolic Kolbuszowej.

Każdy z partnerów jest częścią sukcesu. Ważny jest nawet najmniejszy dostawca, bo to oni zapewniają nam dostęp do świeżych sezonowych produktów, które później są składnikami najlepszych dań – mówi Andrea Camastra.

Andrea podkreśla także, że udział w sukcesie mają też jego bliscy i wieloletni, lojalni pracownicy.

To zespół, z którym współpracuję już od ośmiu lat. Przez ten czas nasze więzi się zawęziły, a dziś traktuję swoich ludzi jak rodzinę. Jestem ich dłużnikiem, ponieważ dali mi swój czas, lojalność, wiarę oraz zaangażowanie na naprawdę wysokim poziomie. Możesz być najlepszym szefem kuchni na świecie, najlepszym w historii, ale jeśli nie masz wokół siebie odpowiednich ludzi, to nie odniesiesz sukcesu – dodaje Andrea Camastra.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.