Zawsze marzyłeś o własnym lokalu gastronomicznym, ale nie wiesz, od czego zacząć realizację tego pomysłu? Być może przerasta Cię ilość formalności i wymaganych elementów, o których nie możesz zapomnieć na początkowym etapie planowanie nowego biznesu? Sprawdź ten artykuł i dowiedz się, jakie decyzje musisz podjąć, gdy stajesz przed wyzwaniem otwarcia własnej restauracji.
1. Wybierz profil lokalu
Zacznijmy od najważniejszego – określenia, jaka ma być Twoja przyszła restauracja. Konkurencja na rynku gastronomicznym jest dziś duża, ale sprecyzowanie profilu lokalu już na wstępnym etapie, pomoże Ci szybko wyróżnić się na jej tle. Zdecyduj, jaką kuchnię chcesz serwować i z czego chcesz być rozpoznawany wśród swoich klientów.
2. Stwórz biznes plan
Biznes plan to klucz do sukces nie tylko, gdy chcesz otworzyć lokal gastronomiczny. Dobrze opracowany pozwoli przygotować Ci się na wszystkie potencjalne trudności i wyzwania. Taki dokument powinien zawierać dokładną nazwę Twojej przyszłej restauracji, analizę niezbędnych kosztów, jakie będziesz potrzebować, by otworzyć swój lokal, analizę konkurencji oraz grupy docelowej, dzięki czemu sprawdzisz, jak skutecznie trafić do nich ze swoją ofertą.
Warto zdecydować także, czy sprzedawać będziesz tylko stacjonarnie, czy może również online. Na rynku istnieje obecnie wiele rozwiązań delivery. Możesz skorzystać z usług platform zewnętrznych, a dzięki GoHub zintegrować się z portalami i odbierać zamówienia wygodnie w jednym miejscu. Masz także opcję założenia własnego sklepu online, a w kwestii szybkich dowozów – skorzystanie z aplikacji dla kierowców i możliwość dowolnego rozdzielnia dowozów pomiędzy własnych kurierów.
3. Sprawdź potrzebne finanse
Otwierając restaurację musisz pamiętać o przygotowaniu wstępnego kosztorysu. W ten sposób łatwo sprawdzisz, czy dysponujesz niezbędnymi kwotami, potrzebnymi do rozpoczęcia działalności, czy być może koniecznie będzie skorzystanie z pożyczek lub dofinansowań.
4. Zadbaj o formalności
Własny lokal gastronomiczny to szereg niezbędnych formalności, o których warto pamiętać już na początku planowania jego otwarcia. Co będziesz potrzebować? Poza założeniem własnej działalności gospodarczej pamiętaj o spełnieniu wszystkich niezbędnych wytycznych Bezpieczeństwa i Higieny Pracy, Ochrony Przeciwpożarowej, Sanepidu oraz Inspektora Nadzoru Budowlanego.
5. Wybierz lokalizację marzeń
Dobry lokal i jego położenie to punkt, który także wymaga specjalnego rozwinięcia. Takiej decyzji nie podejmiesz z dnia na dzień, zwłaszcza gdy zdecydujesz się zbudować go od postaw. Z innych możliwości masz także opcję wynajmu lub kupna danego obiektu. Wybierając najlepsze rozwiązanie, warto wziąć pod uwagę wysokość czynszu, obecność lokali konkurencyjnych, a także wszelkie kwestie dotyczące dojazdów, zarówno dla klientów, jak i przyszłych dostawców.
6. Zadbaj o odpowiednie wyposażenie
Kolejna ważna decyzja do podjęcia to wybór sprzętu i oprogramowania. Bez nich Twoja restauracja właściwie nie będzie prosperować. Odpowiedni system sprzedażowy pozwoli Ci lepiej zarządzać całym lokalem, prowadzić szybką sprzedaż, kontrolować stany magazynowe oraz pracę Twojego personelu, nawet gdy będziesz znajdować się z dala od swojej restauracji.
7. Stwórz niepowtarzalne menu
Jeśli masz już sprecyzowany profil swojej przyszłej restauracji, kolejnym krokiem będzie stworzenie wyjątkowego menu. Co sprawdzi się najlepiej? Z pewnością karta dań, która poza oryginalnymi pozycjami będzie zawierać także zdjęcia serwowanych potraw. Nie od dziś wiadomo, że jemy także oczami, dlatego wzbogacenie menu o apetyczne fotografie to skuteczny sposób, by trafić do klientów z nową ofertą. Jeśli szukasz jeszcze więcej innowacji, możesz wykorzystać także specjalne E-menu, z którym zaoszczędzisz na kosztach ciągłego drukowania kart, gdy przyjdzie czas na modyfikacje. Takie rozwiązanie pozwoli Twoim gościom składać zamówienia i samodzielnie je opłacać. Jak to działa? Wystarczy, że na stolikach umieścisz kody QR, które po zeskanowaniu przekierują klientów do elektronicznej karty dań.
8. Poszukaj odpowiednich kelnerów
Kelnerzy to wizytówka Twojej restauracji, dlatego zadbaj o odpowiedni personel już na początkowym etapie zakładania biznesu. Aby przyspieszyć obsługę i wyeliminować nieefektywne przyjmowanie zamówień na karteczkach, warto wyposażyć kelnerów w tablety. Dzięki temu rozwiązaniu pracownicy będą w stanie przyjmować zamówienie bezpośrednio przy stolikach, a następnie przesyłać je automatycznie na kuchnię, zaoszczędzając czas na ciągłe biegnie do POS. Sprawna obsługa przełoży się także na większe zadowolenie Twoich klientów, którzy szybciej otrzymają zamówione pozycje.
9. Kontroluj magazyn już od samego początku
Odpowiednie zarządzanie miejscem magazynowym jest ważne na każdym etapie prowadzenia gastronomii, ale zwłaszcza na początku, gdy nie wiesz jeszcze, które z dań będzie cieszyć się największą popularnością, warto na bieżąco kontrolować jego stan. W tym pomóc mogą systemy, jak np. GoStock, pozwalające wydajniej gospodarować zakupionym towarem i skutecznie minimalizować ilość strat.
10. Zachęcaj gości do odwiedzin
Zadbaj, by klienci chętnie odwiedzali Twój lokal. Wprowadź programy lojalnościowe z GoClient i twórz dowolne zniżki i rabaty, które będą doskonałą zachętą dla ponownych wizyt konsumentów. Dzięki aplikacji możesz generować je dowolnie, w tym na wybrane produkty, dni lub z myślą o konkretnych konsumentach. Goście z pewnością docenią ten gest i jeszcze chętniej skorzystają z Twojej oferty.
Otwarcie własnej restauracji to nie lada wyzwanie. Mimo to cały początkowy proces, choć z pozoru pracochłonny, może przynieść Ci wiele satysfakcji i zagwarantować sukces w przyszłości. Jeśli chcesz poznać więcej przydatnych narzędzi dla każdej nowo otwierającej się gastronomii, odwiedź tę stronę internetową i sprawdź pozostałe możliwości, które usprawnią Twoje działania jeszcze bardziej.