Obowiązkowa zmiana jednorazowych opakowań na ekologiczne? Wyjaśniamy o co chodzi

0
2985

Od 3 lipca m.in. gastronomia musi pozbyć się plastikowych opakowań jednorazowych. Czy oby na pewno? W sieci krąży wiele sprzecznych informacji. Wyjaśniamy o co w tym chodzi.

Nie. Nie ma obowiązku od 3 lipca zmiany jednorazowych opakowań na ekologiczne.
Tak. Można nadal używać standardowych, nieekologicznych opakowań, talerzyków, sztućców, słomek, mieszadełek do napojów czy kubków na napoje.
Tak. Rekomendujemy, by zadbać o środowisko już teraz i tej zmiany dokonać.

Na 3-go lipca tego roku zaplanowane było wprowadzenie w życie Dyrektywy Plastikowej SUP (Single-Use Plastik). Od tego momentu w terenie całej Unii Europejskiej miała obowiązywać ustawa zakazująca wprowadzania do użycia 10 przedmiotów jednorazowego użytku, wykonanych z tworzyw sztucznych. Wśród nich te istotne dla działania hoteli i restauracji, a więc jednorazowe opakowania na jedzenie na wynos – talerzyki, sztućce, słomki, mieszadełka do napojów oraz pojemniki i kubki wykonane z styropianu. Prócz tego – patyczki higieniczne oraz patyczki do balonów.

Dyrektywa unijna SUP została przyjęta dwa lata temu przez Komisję Europejską i zakłada docelowo przejście na gospodarkę o obiegu zamkniętym. Zarządzenie miało na celu zmniejszenie zanieczyszczenia plastikiem mórz i oceanów. Według WWF wspomniane wcześniej produkty stanowią aż 70 proc odpadów morskich. Co sekundę do wód oceanicznych trafia ilość plastiku, która pomieściłaby się w ciężarówce. Przewiduje się, że jeśli nie zmienimy dotychczasowego sposobu użytkowania tworzyw sztucznych, do 2050 roku plastiku będzie w oceanach więcej niż ryb.

Zaplanowany przez Komisję Europejską termin wdrożenia upływa 3 lipca. Niestety polska wersja ustawy, która miała regulować wytyczne dyrektywy unijnej nie została jeszcze przygotowana. Według informacji Ministerstwa Klimatu i Środowiska w chwili obecnej analizowane są uwagi przekazywane w ramach uzgodnień, opiniowania i konsultacji publicznych. Przekazanie ustawy do sejmu planowane jest na jesień tego roku. Po tym okresie ustawa zostanie poddana dalszym pracom. Możliwe, że ostateczna wersja pojawi się dopiero w przyszłym roku.

W związku z tym, że ustawa nie obowiązuje – w praktyce hotele i restauracje mogą w dalszym ciągu wprowadzać do obrotu jednorazowe przedmioty z tworzyw sztucznych. Jednocześnie, ponieważ nie istnieje jeszcze ustawa regulująca, nie są też znane sankcje dotyczące naruszenia unijnych przepisów w branży gastronomicznej.

Niemniej jednak, choć nie ma na razie odgórnych obostrzeń, warto już teraz poszukiwać alternatywnych rozwiązań – jeśli oczywiście jeszcze takich w obiekcie nie wprowadzono. Dostępnych jest wiele przyjaznych dla środowiska opcji pojemników na żywność. Są to między innymi naczynia wykonane z trzciny cukrowej, z otrębów, z rybiej łuski lub z liści palmowych. Popularne stają się też pojemniki wielorazowego użytku wydawane w systemie kaucyjnym.

Autorka:

Agata Delmaczyńska – Wieloletni praktyk hotelarstwa. Edukatorka w obszarze zrównoważonego rozwoju, ekonomii cyrkularnej i zero waste w hotelach. Audytor międzynarodowej certyfikacji Green Key. Ekspert klimatyczny w ramach projektu Climate Leadership. Organizatorka spotkań Circular Economy Club Warsaw.
www.ecogiq.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.