W środę 16 stycznia zmarł Gérard Basset – jeden z najbardziej uznanych na świecie profesjonalistów branży winiarskiej, który od 2017 roku walczył z rakiem przełyku.
Gérard Francis Claude Basset był pierwszą i jedyną osobą na świecie, która posiadała połączone tytuły Master of Wine, Master Sommelier, Wine MBA, OIV MSc in Wine Management i World’s Best Sommelier. Wygrywając w 2010 roku Mistrzostwa Świata Sommelierów ukoronował swoją karierę oraz wzmocnił pozycję w branży. Uhonorowany został również rok później, gdy otrzymał OBE w Queen’s Birthday Honors za usługi gościnności.
Basset urodził się i wychował we Francji, gdzie na początku kształcił się na szefa kuchni, natomiast po przeprowadzce do Wielkiej Brytanii postanowił rozpocząć karierę sommeliera. Nie minęło wiele czasu, kiedy jego wielki talent został odkryty i doceniony. W krótkim okresie otrzymał 3 ważne branżowe nagrody, a także wydał własną książkę zatytułowaną „The Wine Experience”.
Wybitny francuski sommelier był również współzałożycielem luksusowej sieci 16 hoteli butikowych Hotel du Vin w Wielkiej Brytanii oraz właścicielem hotelu TerraVina, który niedawno stał się Spot in the Woods.
„Jesteśmy zdruzgotani, że musimy pożegnać się z Gerardem po raz ostatni, czerpiemy siłę z miłych wiadomości, które otrzymaliśmy od wielu osób, których Gerard znał. Toczył odważną walkę z rakiem i jesteśmy pocieszeni, że zmarł w domu otoczony przez swoją rodzinę i że teraz zaznał spokoju. Zarówno Romane, jak i ja jesteśmy głęboko wdzięczni za wsparcie, jakie otrzymaliśmy od naszych przyjaciół z całego świata, w tym wielu z branży winiarskiej i hotelarskiej, i wiemy, że Gerard był bardzo kochany przez wszystkich, którzy go znali” – powiedziała jego żona, Nina.