Forbes oraz agencja For Solutions po raz trzeci opublikowały swoje zestawienie czołowych innowatorów w polskiej gastronomii. Ranking, który ocenia rozwój biznesowy oraz innowacyjne działania restauratorów, w tym roku przyznał wyróżnienia 50 wybitnym przedstawicielom branży gastronomicznej z całego kraju.
Zgodnie z kryteriami, jury składające się z ekspertów branżowych, influencerów, oraz doświadczonych restauratorów, wybrało laureatów w oparciu o odwagę, innowacyjność oraz wprowadzane przez nich świeże podejścia w zarządzaniu i komunikacji. Szczególną uwagę zwrócono na te podmioty, które otworzyły nowe lokale w ciągu ostatnich pięciu lat, a także na te, które inwestują w technologie, zrównoważony rozwój oraz mają wpływ na środowisko.
Na czele listy znalazła się restauracja Nuta z Warszawy, prowadzona przez Andreę Camastrę i Marcina Zawadzkiego, której działalność charakteryzuje się polską kuchnią z włoskimi oraz azjatyckimi akcentami. Restauracja jest również wyróżniona gwiazdką Michelin.
Na drugim miejscu uplasowała się grupa restauracji prowadzona przez Alona i Alicję Than, w tym Izumi Sushi, Alon Omakase oraz Kiseki, które oferują gościom autentyczne doświadczenia kulinarne inspirowane Japonią.
Trzecie miejsce zajęła grupa restauracji w Trójmieście – White Marlin, Restauracja Maniera i Wozownia Sopocka, zarządzana przez Łukasza Burdę, oferująca dania w casual diningu z możliwością spożywania posiłków na plaży.
Ranking Top 50 Restauratorów Forbes&For został stworzony w celu promowania nowoczesnych praktyk w polskiej branży gastronomicznej i stanowi przewodnik po różnorodnych i innowacyjnych lokalizacjach gastronomicznych w Polsce.
Pełny ranking będzie dostępny pod koniec tygodnia.