Ostatni moment na wysłanie zgłoszenia do 3. edycji konkursu Spotkania z SelfCookingCenter® w Zamku Topacz

0
1165

MORE TASTE, LESS WASTE to temat przewodni tegorocznej edycji konkursu, w którym zmierzą się młodzi kucharze do 27 roku życia. Zgłoszenia nadsyłać można do 22 września 2019 na stronie sscc.info

Spotkanie z SelfCookingCenter to cykliczne wydarzenie, którego celem jest wyłonienie najzdolniejszych młodych kucharzy, którzy oprócz oryginalnego pomysłu na danie, zaprezentują także bezbłędne wykonanie potrawy i nawiązanie do tematu przewodniego konkursu. Choć zgłoszenia można nadsyłać już teraz, finał konkursu odbędzie się 17 października 2019 roku w Zamku Topacz.

Tegoroczny motyw to kolejne wyzwanie dla kreatywności młodych kucharzy i kucharek. Jednym z kryteriów, jakie będą oceniane przez jury będzie wykorzystanie produktów przywiezionych ze sobą na konkurs do przygotowania dania. Oprócz tego wymyślona i przyrządzona potrawa musi  spełniać wysokie wymagania estetyczne i smakowe międzynarodowego jury.

Zwycięzców wyłania Jury Konkursu, które działa w dwóch składach: Jury Techniczne i Jury Degustacyjne. Jury Degustacyjne przyznaje punkty za dania konkursowe nie mając świadomości, która drużyna jest autorem dania konkursowego. Otrzymuje danie jedynie z 3-cyfrowym numerem na spodzie talerza, który jest przypisany do poszczególnej drużyny. Nie ma też możliwości podczas trwania Konkursu doglądać Uczestników. Ocenia dania konkursowe w pomieszczeniu oddzielonym od stanowisk startowych Uczestników. Ma to zapewnić przejrzystość oceny i skupienie na trzech elementach: składnikach, perfekcyjnym wyglądzie dania i jego smaku.

Po podliczeniu punktów przyznanych zarówno przez Jury Techniczne, jak i Degustacyjne wyłoniony zwycięski zespół zdobędzie nagrodę pieniężną, a także zaproszenie na staż u boku Szefa Kuchni Restauracji w Zamku Topacz, Rafała Borysa.

Aby wziąć udział w konkursie, należy wypełnić formularz na stronie www.sscc.info i załączyć zgodny z regulaminem autorski przepis.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.