MORE TASTE, LESS WASTE to temat przewodni tegorocznej edycji konkursu, w którym zmierzą się młodzi kucharze do 27 roku życia. Zgłoszenia nadsyłać można do 22 września 2019 na stronie sscc.info
Spotkanie z SelfCookingCenter to cykliczne wydarzenie, którego celem jest wyłonienie najzdolniejszych młodych kucharzy, którzy oprócz oryginalnego pomysłu na danie, zaprezentują także bezbłędne wykonanie potrawy i nawiązanie do tematu przewodniego konkursu. Choć zgłoszenia można nadsyłać już teraz, finał konkursu odbędzie się 17 października 2019 roku w Zamku Topacz.
Tegoroczny motyw to kolejne wyzwanie dla kreatywności młodych kucharzy i kucharek. Jednym z kryteriów, jakie będą oceniane przez jury będzie wykorzystanie produktów przywiezionych ze sobą na konkurs do przygotowania dania. Oprócz tego wymyślona i przyrządzona potrawa musi spełniać wysokie wymagania estetyczne i smakowe międzynarodowego jury.
Zwycięzców wyłania Jury Konkursu, które działa w dwóch składach: Jury Techniczne i Jury Degustacyjne. Jury Degustacyjne przyznaje punkty za dania konkursowe nie mając świadomości, która drużyna jest autorem dania konkursowego. Otrzymuje danie jedynie z 3-cyfrowym numerem na spodzie talerza, który jest przypisany do poszczególnej drużyny. Nie ma też możliwości podczas trwania Konkursu doglądać Uczestników. Ocenia dania konkursowe w pomieszczeniu oddzielonym od stanowisk startowych Uczestników. Ma to zapewnić przejrzystość oceny i skupienie na trzech elementach: składnikach, perfekcyjnym wyglądzie dania i jego smaku.
Po podliczeniu punktów przyznanych zarówno przez Jury Techniczne, jak i Degustacyjne wyłoniony zwycięski zespół zdobędzie nagrodę pieniężną, a także zaproszenie na staż u boku Szefa Kuchni Restauracji w Zamku Topacz, Rafała Borysa.
Aby wziąć udział w konkursie, należy wypełnić formularz na stronie www.sscc.info i załączyć zgodny z regulaminem autorski przepis.