Otwarcie trzeciej restauracji Menya Musashi w Polsce

0
1791

Menya Musashi to ponad 900 restauracji na całym świecie w: Japonii, Wietnamie, Chinach, na Hawajach czy na Ukrainie. Teraz przyszedł czas na Polskę, gdzie marka prężnie się rozwija. Już w sierpniu nastąpi oficjalne otwarcie trzeciej restauracji Menya Musashi.

Pierwszy ramen shop Menya Musashi powstał w 1996 roku, w jednej z najbardziej luksusowych i modnych dzielnic Tokio – Aoyama. Wielki sukces restauracji spowodował otwarcie się nowych lokali w Tokio, a dziś ich zasięg stanowczo wykracza poza granice Japonii. Sama nazwa restauracji pochodzi od imienia niezwyciężonego samuraja Miyamoto Musashi, znanego ze stylu walki dwoma mieczami. Jaki jest tu związek z ramenem? Otóż w tym ramen shopie kucharze odcedzają makaron (w koszyczkach) w taki sposób, że ich ruchy przypominają styl walki Musashiego.

Misją marki jest promowanie prawdziwej japońskiej kuchni na całym świecie. Zdecydowanie pomocne są w tym autentyczne dania, na które receptury pochodzą prosto z serca samej Japonii. Jesienią 2018 roku została otwarta pierwsza restauracja Menya Musashi w Warszawie, a w lutym druga restauracja, tym razem w Gdańsku.

Flagowym daniem restauracji jest ramen oraz jego wariacje, jak mazemen czy tsukemen. Ramen to tradycyjna japońska potrawa na bazie bulionu, makaronu oraz dodatków takich jak mięso czy marynowane jajko. Idealny bulion jest przygotowywany w specjalnym kotle przez 12 godzin. Restauracje Musashi słyną także z tego, że ich makaron przyrządzany jest samodzielnie, za pomocą specjalnych maszyn sprowadzonych prosto z Japonii.

Oprócz ramenu w menu znajdują się inne japońskie klasyki, takie jak gyoza, edamame, a nawet smażony makaron. W Menya Musashi każdy znajdzie coś dla siebie: mięsożercy, osoby wege, jak i najmłodsi goście. Menu jest systematycznie powiększane o nowe pozycje. Już niedługo będzie można skosztować nowych dań, jak smażony w woku makaron czy ryż.

Menya Musashi to miejsce, gdzie można przyjść na szybki lunch w czasie pracy, ale też doskonale spędzić czas wolny w formie rodzinnego obiadu czy „wypadu na drinka” z przyjaciółmi. Lokale posiadają otwartą kuchnię, dzięki czemu można obserwować, jak szef kuchni przygotowuje wszystkie potrawy.

Najważniejsze jest jednak to, że restauracja Menya Musashi jest w końcu dostępna w Polsce! Nie trzeba daleko podróżować, aby posmakować autentycznych smaków Azji! Tradycyjną kuchnię z krajów azjatyckich można skosztować w restauracjach: CH Blue City (Warszawa), CH Forum Gdańsk (Gdańsk) i od sierpnia w CH Młociny (Warszawa).

Tatiana Smoliy i Anastasiia Lisohor „Goście Horeca Radio”. W rozmowie z Rafałem Krzyckim opowiedały już na antenie Horeca Radio o planach sieci restauracji Manya Musashi. Zapraszamy do wysłuchania audycji!

Partnerzy audycji:

   

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.