W Browarze Tenczynek otworzył się Taproom, czyli pub, w którym oprócz tradycyjnych trunków serwowane są również alkohole produkowane na miejscu. To innowacyjne i niebanalne rozwiązanie, które na pewno przypadnie do gustu miłośnikom dobrego jedzenia i ciekawych napojów.
W Bistro Pub Taproom Tenczynek można skosztować pysznych dań przygotowywanych z lokalnych produktów, takich jak ryby hodowane w Dolinie Będkowskiej, wieprzowina od Józefa Matlęgi czy pieczywo od rzemieślników z Krakowa. Menu składa się z rzemieślniczych przekąsek, klasycznych dań z twistem i deserów w nowej odsłonie. Wszystko to przygotowywane jest w oparciu o klasyczne techniki gotowania i zmodyfikowane przepisy kuchni polskiej i europejskiej.
Wszystkie potrawy idealnie komponują się z alkoholami produkowanymi w Browarze Tenczynek. Do wyboru mamy piwo, okowitę lub wódkę. Centralnym punktem Taproomu jest ceramiczna kolumna z 14 kranami, z której każdy może samodzielnie nalać sobie dowolną ilość napoju.
Projekt Taproom Tenczynek powstał dzięki zainwestowaniu ponad 3 milionów złotych, a część tych środków pochodziła z crowdfundingu. Społeczność zebrała 250 000 złotych na ten cel. Browar Tenczynek ma swoją tradycję sięgającą XVI wieku, a pomysłodawca i kreator tenczyńskich alkoholi, Janusz Palikot, postanowił połączyć starą tradycję z nowoczesnym konceptem bistro.
Taproom Tenczynek to nie tylko miejsce na dobry posiłek i drinka. To także miejsce, gdzie można zobaczyć alembiki i kadzie przypominające instrumenty muzyczne lub dzieła sztuki. Wszystko to nadaje temu miejscu niepowtarzalnego charakteru.
Szefem kuchni Taproomu jest Jacek Nowak z ponad 18-letnim doświadczeniem w Polsce i za granicą, a funkcję sous chefa pełni Edyta Latocha, która przez 10 lat kształtowała swoje umiejętności w Skandynawii i Wielkiej Brytanii. Nad działalnością miejsca czuwa Adrian Bęben, executive chef grupy Alembik Polska, nominowany przez przewodnik Gault&Millau do tytułu Szefa Jutra.