7 Street wprowadza na polski rynek pierwsze w swoim rodzaju burgery i pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami.
Lokale sieci 7 Street – Bar & Grill, Meet & Fit – Slow Food Burgers oraz Frentzza – Pizza & Friends oferują teraz swoim klientom nietypowe przekąski, które cieszą się coraz większym zainteresowaniem na całym świecie.
Decyzja Komisji Europejskiej z dnia 3 stycznia 2023 r. zatwierdzającej używanie mąki ze świerszcza domowego w żywności przyspieszyła rozwój rynku żywności z owadami jadalnymi w Polsce. Wiele osób zaczyna interesować się nowymi smakami i możliwościami, jakie oferują przekąski z jadalnymi owadami.
W lokalach sieci 7 Street – Bar & Grill oraz Meet & Fit – Slow Food Burgers dostępny jest burger z sos chili-lim, rukolą, sezonowaną wołowiną, serem cheddar, ogórkiem konserwowym, pomidorem, czerwoną cebulą i jadalnymi owadami mącznika młynarka. W lokalach Frentzza – Pizza & Friends serwowana jest pizza z rzemieślniczej mąki, sosem pikantnym pomidorowym, serem mozzarella, suszonymi pomidorami, kukurydzą, oliwkami, bazylią, chili grysem i jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami.
„W lokalach sieci 7 Street – Bar & Grill oraz Meet & Fit – Slow Food Burgers dostępny jest burger o składzie: sos chili-lim, rukola, sezonowana wołowina, ser cheddar, ogórek konserwowy, pomidor, czerwona cebula, jadalne owady mącznika młynarka. Natomiast w lokalach Frentzza – Pizza & Friends zjemy pizzę z rzemieślniczej mąki z sosem pikantnym pomidorowym serem mozzarella, suszonymi pomidorami, kukurydzą, oliwkami, bazylią, chili grysem, jadalnymi owady mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami” – Łukasz B. Błażejewski – Dyrektor Generalny 7 Street
Owady jadalne są popularne w wielu krajach Azji i Afryki, gdzie stanowią ważny składnik tradycyjnej kuchni. Teraz coraz więcej kucharzy i restauratorów na całym świecie zaczyna eksperymentować z tymi nietypowymi składnikami, wprowadzając je do swoich menu.