Nazwa Menya Musashi pochodzi od imienia niezwyciężonego samuraja Miyamoto Musashi, najsławniejszego szermierza znanego ze stylu walki dwoma mieczami. Pierwszy ramen shop Menya Musashi powstał w 1996 roku w jednej z luksusowych i modnych dzielnic Tokio – Aoyama. Restauracja cieszyła się dużą popularnością, dzięki czemu kultura spożycia ramenu osiągnęła nowy poziom. Ramen stał się niezastąpionym daniem na stołach Japończyków, a dostępna cena i składniki spożywcze wpłynęły na jego popularność daleko poza granicami Japonii. Obecnie restauracje sieci Menya Musashi Ramen Shop znajdują się w Japonii, Stanach Zjednoczonych, Singapurze, Chinach, Tajlandii, Wietnamie, Malezji i na Ukrainie.
Lokal usytuowany jest na poziomie +2 w CH Blue City w Warszawie. Goście restauracji obsługiwani są przez kelnerów, którzy doradzą w wyborze odpowiedniego dania, a nowocześnie urządzone wnętrze lokalu dostarczy niezapomnianych duchowych wrażeń, co będzie okazją zanurzenia się w kulturę i tradycję Kraju Wschodzącego Słońca. Głównym daniem jest ramen – tradycyjne japońskie danie na bazie bulionu, który gotuje się przez 12 godzin, oraz pszennego makaronu własnej roboty i dodatkowych składników. Oprócz ramenu w karcie dań znajdują się również tradycyjny japoński tsukemen, gyoza (smażone japońskie pierogi), sałatki, przekąski i desery. W przyszłości planowane jest także przygotowanie specjalnego, dziecięcego menu dla najmłodszych gości restauracji.