PINTA wprowadza serię lokalnych piw

0
1383
Rzemieślniczy Browar PINTA wprowadza serię lokalnych piw, które będą warzone i sprzedawane wyłącznie w Beskidach. Na obecny sezon jesienno-zimowy browar przygotował pod nową marką PINTA Beskidy piwa w trzech stylach: Pils, Pszeniczne i Na Zimę – ciemny, mocny lager.

„Ludzie szukają piw lokalnych, a seria Beskidy to nasza propozycja beskidzkich piw na co dzień” – mówi Ziemowit Fałat, główny piwowar i współwłaściciel Browaru PINTA. Jego zdaniem, region Beskidów dzięki rosnącej liczbie małych browarów ma coraz więcej powodów, by być kojarzonym z piwem.

Browar promuje małą ojczyznę

Pomysł warzenia lokalnego piwa pojawił się w PINCIE od razu po uruchomieniu w lipcu tego roku własnego, nowo wybudowanego browaru w Wieprzu. Zakład położony w Kotlinie Żywieckiej, nad rzeką Sołą, u podnóży wzgórza Grojec ma być atrakcją samą w sobie i ważnym punktem na beskidzkich szlakach nie tylko dla miłośników dobrego piwa. Trwają przygotowania do tego, żeby w przyszłym roku, przed sezonem wiosenno-letnim udostępnić browar zwiedzającym i otworzyć obok warzelni firmowy sklep.

PINTA Beskidy ma być przede wszystkim piwem Beskidów Zachodnich: Beskidu Śląskiego, Beskidu Małego, Kotliny Żywieckiej, Beskidu Żywieckiego, Beskidu Średniego i Beskidu Wyspowego. Na wschodzie jego dystrybucja będzie na razie sięgać Beskidu Niskiego. Piwo będzie dostępne w sklepach, pubach, restauracjach, kawiarniach, stacjach narciarskich i schroniskach górskich. Pierwsze warki PINTY Beskidy są oferowane w półlitrowych butelkach i beczkach o pojemności 30 litrów. Punkty sprzedaży otrzymają materiały reklamowo-promocyjne takie jak: plakaty, foldery, podkładki i flagi reklamowe. Marka będzie też wspierać lokalne inicjatywy kulturalne i sportowe.

Beskidy w oczach piwoszy

PINTA Beskidy Pils jest piwem dolnej fermentacji, warzonym wyłącznie ze słodu, chmielu i drożdży. Pszeniczne powstaje w stylu bawarskim, z ponad 50% udziałem słodu pszenicznego. Orzeźwiający smak bananów i goździków tego piwa pochodzi z fermentacji z udziałem specjalnego szczepu drożdży. Z kolei ciemny i mocny lager Na Zimę jest warzony ze słodów ciemnych i karmelowych. Piwo jest naturalnie aromatyzowane świeżymi goździkami i skórką pomarańczy.

PINTA Beskidy wyróżnia się etykietami z wykrojnika, które kształtem nawiązują do górzystego krajobrazu regionu. W barwach dominuje kolor zielony. Symboliczne obrazy mają związek z rekreacją i wypoczynkiem w Beskidach. W zamyśle mają kojarzyć się z regionem i jednocześnie podkreślać jego walory. Piwa nie będą mieć nazw własnych, a ich znakiem rozpoznawczym będzie wyłącznie logo PINTA Beskidy i nazwa stylu.
W sezonie wiosenno-letnim PINTA Beskidy Na Zimę będzie zastąpiona piwem Na Lato. Oferta może być rozszerzona o czwarte piwo niskoalkoholowe lub bezalkoholowe.

Kierunek Beskidy

Według raportu Śląskiej Organizacji Turystycznej, województwo śląskie odwiedziła w ubiegłym roku rekordowa liczba ok. 5,7 mln osób. Wydali w tym regionie ok. 5 mld zł. Ponad połowa gości przyjechała z województw: małopolskiego, mazowieckiego i dolnośląskiego. Dla niemal dwóch milionów przyjezdnych głównym celem wizyty w regionie był wypoczynek na łonie natury oraz zwiedzanie i poznawanie jego walorów turystyczno-krajobrazowych. Badanie pokazało też, że z roku na rok coraz więcej mieszkańców województwa śląskiego podróżuje w jego obrębie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.