Podwyżka akcyzy na piwo w Polsce od 2025 roku

0
256

Od 1 stycznia 2025 roku stawka akcyzy na piwo w Polsce wzrośnie o 5%, osiągając poziom około 131 zł za hektolitr (12 stopni Plato). To kontynuacja polityki wzrostu obciążeń akcyzowych, zapoczątkowanej w ramach „Mapy Akcyzowej” przyjętej w 2021 roku. Skumulowany wzrost akcyzy od 2021 roku wynosi już ponad 27%.

Porównanie z krajami sąsiednimi
Polska już teraz ma jedną z najwyższych stawek akcyzy na piwo w regionie, wynoszącą 28,5 EUR za 1 hl, co znacznie przewyższa poziomy w Niemczech (9,44 EUR), Czechach (14,42 EUR) i na Słowacji (17,22 EUR). Po kolejnej podwyżce różnica ta jeszcze się powiększy, co osłabia konkurencyjność polskiego rynku piwa.

Fot.: Materiały Prasowe ZPPP-Browary Polskie

Wpływ na rynek piwa w Polsce
Według danych Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie, polski rynek piwa skurczył się od 2018 roku o ponad 6 milionów hektolitrów. Przyczyną są zarówno podwyżki akcyzy, jak i rosnące koszty produkcji, które przekładają się na wzrost cen piwa. Od 2020 roku średnia cena piwa w Polsce wzrosła o ponad 35%, a w 2023 roku przekroczyła ceny w Niemczech, Czechach i na Słowacji. Obniża to ekonomiczną dostępność piwa, która według danych Krajowego Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom spadła w Polsce w 2023 roku o 2%.

Dochody budżetowe a spadająca sprzedaż
W 2023 roku, mimo wzrostu akcyzy o 5%, wpływy budżetowe z tego tytułu zwiększyły się jedynie o 1%, osiągając poziom 3,6 mld zł (846 mln EUR). Malejący wolumen sprzedaży ogranicza potencjalne zyski budżetowe. Mimo tego Polska znajduje się w czołówce krajów UE pod względem ściągalności akcyzy od piwa, ustępując jedynie Francji. Wpływy z polskiej akcyzy na piwo są większe niż te z Niemiec i Czech łącznie.

Historia wzrostu akcyzy na piwo
Od 2000 roku akcyza na piwo w Polsce wzrosła o 86%, podczas gdy w tym samym okresie akcyza na wyroby spirytusowe wzrosła jedynie o 26%. Bartłomiej Morzycki, dyrektor generalny Związku Browary Polskie, ostrzega, że dalsze podwyżki mogą jeszcze bardziej osłabić kondycję sektora piwowarskiego, wpływając negatywnie na produkcję, rolnictwo oraz cały łańcuch wartości związany z branżą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.