Polacy walczą w finale 15. edycji Coupe du Monde de la Pâtisserie

0
1389
Od soboty 26 stycznia w Lyonie trwają jedne z największych targów gastronomicznych w Europie – Sihra 2019. W ramach tego wydarzenia już po raz piętnasty swój finał ma prestiżowy konkurs cukierniczy Coupe du Monde de la Pâtisserie. Wśród 21 reprezentacji znajduje się też polska, złożona ze znakomitych specjalistów.

W skład naszej drużyny wchodzą cukiernicy z ogromnym doświadczeniem zawodowym: Michał Doroszkiewicz (Team Manager & Chocolate candidate), Marek Moskwa (Sugar candidate) i Damian Wiśniewski (Ice candidate). W międzynarodowym jury również nie zabrakło Polaka, a jest nim Jarosław Nowakowski (Team President). Rozłożona na dwa dni rywalizacja rozpoczęła się w niedzielę 27 stycznia. Polacy prezentują swoje umiejętności podczas drugiego dnia konkursu na pozycji 9. Tematem przewodnim tegorocznej edycji jest „Natura, flora i fauna”.

W ciągu 10 godzin każda z drużyn ma do przygotowania aż 19 deserów. Utrudnieniem, jakie organizatorzy postawili przed uczestnikami jest stworzenie deseru, który nie wykorzystuje żadnego produktu pochodzenia zwierzęcego.

Kolejne zadanie związane jest z miodem i biszkoptem. Zawodnicy tworzą 3 torty czekoladowe z użyciem wymienionych produktów. Organizatorzy chcą w ten sposób zwrócić uwagę na pracę pszczół i zapylanie kwiatów. To zadanie jest przedmiotem współpracy z Krajowym Związkiem Pszczelarzy we Francji (UNAF), który zobowiązuje się do ochrony tych pożytecznych owadów.

Ostatnie zadanie, jakie stoi przed każdą z drużyn to 2 mrożone torty oraz po jednym eksponacie z karmelu, czekolady i lodu.

W Lyonie Polacy rywalizują z reprezentacjami Algierii, Argentyny, Australii, Belgii, Brazylii, Chile, Chin, Egiptu, Włoch, Japonii, Malezji, Maroko, Meksyku, Singapuru, Korei Południowej, Szwecji, Tajwanu, Tunezji, Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.