Pod koniec kwietnia odbył się międzynarodowy konkurs kulinarny Virtual Pressure Test in Skill 34 Cooking. Wzięli w nim udział m.in. kucharze z Belgii, Finlandii, Namibii, Rosji, Wielkiej Brytanii oraz Polski.
Konkurs trwał trzy dni i odbywał się od 28 do 30 kwietnia. Co ciekawe w związku z epidemią rywalizacja nie mogła odbyć się w klasycznych warunkach i bezpośredniej rywalizacji, niemniej całość zorganizowano pierwszy raz w wersji online. Pewnie teraz się zastanawiacie jak można zorganizować konkurs kulinarny online?
Otóż można. Jurorami byli światowej klasy szefowie kuchni, którzy bacznie przyglądali się pracy każdego z zawodników. Znali dokładnie receptury, na których pracują oraz jakich technik stosują. Na miejscu z każdą grupą zawodników był także Team Leader. Z naszymi młodymi rodakami był Paweł Salamon.
Szefowie jurorzy, podzieleni na grupy oceniali pracę i przygotowane dania poszczególnych zawodników. W ten sposób udało się wyłonić poszczególnych zwycięzców. Polscy zawodnicy swoje zadania wykonywali na terenie akademii kulinarnej Farutex w Łodzi.
Zawodnicy musieli wykonać codziennie jedno zadanie:
Dzień 1: Młodzi kucharze pokazali swoje umiejętności i przygotowali canapes, między innymi wegetariańskie.
Dzień 2: Zawodnicy mili do wykonania test z zakresu krojenia, zadaniem było wykonać precyzyjne krojenie ziemniaka julienne oraz mieli do przygotowania interpretacje słynnego deseru „Piękna Helena”.
Dzień 3: Tematem 3 dnia była pasta oraz potrawy na bazie drobiu. Temat pasty w formie nadziewanym, a kurczak z dodatkiem pieczarek i dowolnego sosu.
Polskę reprezentowali Bartosz Wicherek (reprezentant na EuroSkills Graz 2021) oraz Jacek Darnowski (reprezentant WorldSkills Szanghaj 2022). Bartosz w konkursie zdobył srebrny medal, Jacek otrzymał medal doskonałości.
Polska kadra szkoleniowa: Iwona Niemczewska (Ekspert WorldSkills Poland), która była także szefem składu sędziowskiego oraz Paweł Salamon (Team lider).