W ubiegłym tygodniu odbyła się gala ogłoszenia i wręczenia nagród w konkursie The Best Chef Awards 2021. Na liście nagrodzonych znalazł się jeden Polak, Przemysław Klima szef kuchni restauracji Bottiglieria 1881 w Krakowie.
Bottiglieria 1881 z Przemysławem Klimą to trzecia w Polsce restauracja, która zdobyła gwiazdkę Michelin. Na dziś to jedyna działająca restauracja z tym wyróżnieniem w naszym kraju. Pozostałe restauracje: Senses oraz Atelier Amaro, w wyniku pandemii zakończyły lub wstrzymały swoją działalność – żadna z nich nie ogłosiła w tym zakresie oficjalnego stanowiska.
Konkurs The Best Chef to wydarzenie dedykowane najlepszym szefom kuchni, ale to także duża społeczność, która skupia wokół siebie świadomych i podobnie myślących profesjonalistów.
Pierwsze miejsce w tegorocznej edycji konkursu otrzymał szef kuchni Dabiz Mu’oz z Restauracji DiverXO w Madrycie. Drugie miejsce zajął szef kuchni Björn Frantzén z Restauracji Frantzén w Sztokholmie. Trzecie miejsce przypadło szefowi kuchni Andoni Luis Aduriz z Restauracji Mugaritz w San Sebastián. I tu ciekawostka, laureat trzeciego miejsca w ubiegłorocznej edycji zajął 45 miejsce.
Nasz jedyny reprezentant Przemysław Klima, szef kuchni restauracji Bottiglieria 1881 w Krakowie, zajął 88 miejsce i tym samym reprezentuje nasz kraj na liście 100 najlepszych szefów kuchni świata.
Więcej informacji o konkursie i nagrodzonych można znaleźć na stronie www.thebestchefawards.com