Polscy juniorzy ze srebrem na Kulinarnych Mistrzostwach Świata  

0
901
Fot.: FB Jarosław Uściński

Kulinarne Mistrzostwa Świata to jedno z najważniejszych wydarzeń gastronomicznych, które odbywa się co cztery lata w Luksemburgu. W tym roku konkurs okazał się wyjątkowo szczęśliwy dla Polskiej Kadry. Nasi juniorzy zdobyli dwa srebrne medale, a Kadra Żołnierska może pochwalić się brązem.

Polska Kadra Juniorów wzięła udział w Kulinarnych Mistrzostwach Świata – Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022. Zawody odbyły się w Luksemburgu. Nasi reprezentacji startowali 27 i 29 listopada w dwóch konkurencjach – Restaurants of Nations i Chef’s Table. Kadra została wybrana już jakiś czas temu i przez ostatni rok intensywnie trenowała pod okiem wybitnego szefa kuchni – Jarosława Uścińskiego, w przestrzeni Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Podczas Mistrzostw reprezentacja każdego z państw, która składa się z dwunastu osób, zostaje zamknięta na sześć godzin w specjalnej kapsule. Każda kapsuła wygląda tak samo i jest wyposażona w identyczny sposób. Zadaniem kucharzy jest przygotowanie przekąsek, dania głównego i deserów. Warto jednak zaznaczyć, że każda z potraw musi zostać przyrządzona od początku do końca samodzielnie. W kapsule nie ma bowiem żadnych gotowych produktów. Każdy z kucharzy odpowiedzialny jest za swoje stanowisko, ale i tak najważniejsza jest praca zespołowa.

Po upływie sześciu godzin, przygotowane dania są serwowane sędziom. Jurorami podczas mistrzostw są zawodowi kucharze z całego świata, którzy posiadają odpowiednie doświadczenie uprawniające ich do sędziowania. Oprócz smaku dań liczy się także ich strona wizualna. Oceniane są bowiem dwie kategorie – degustacyjna oraz techniczna. Brane są pod uwagę nawet najdrobniejsze szczegóły, takie jak waga dania, czy temperatura talerza. Ponadto ważny jest też m.in. wygląd, higiena i kultura osobista kucharzy oraz rozplanowanie ich pracy zgodnie z zasadą zero waste, a nawet to, jak obsługiwany jest „zmywak”.

Pomimo tak dużych wymagań i sporej konkurencji, reprezentacji juniorów udało się zdobyć dwa wicemistrzostwa świata. Dodatkowo z brązowym medalem w kategorii cateringów wróciła nasza narodowa kadra żołnierzy. Jarosław Uściński podkreśla, że jest dumny ze swoich podopiecznych, którzy wykonali naprawdę świetną robotę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.