BRC jest jednym z najbardziej znanych i renomowanych systemów kontroli jakości dla przedsiębiorstw, które działają w sektorze przemysłu spożywczego oraz tych, które wytwarzają marki własne. Zarejestrowana w Krakowie spółka Greek Trade, która właśnie otrzymała ten certyfikat, jest producentem warzyw i owoców konserwowych, past warzywnych, produktów dla branży spożywczej oraz segmentu HoReCa.
Certyfikatu nie może jednak otrzymać każde przedsiębiorstwo. Firma, która stara się o jego posiadanie, zobowiązana jest do przeszkolenia całej kadry pracowniczej. Powinna też spełniać szereg rygorystycznych wymogów dotyczących produkcji, których prawidłowość potwierdzą specjalne testy BRC. Dużą wagę przykłada się do realizacji wytycznych z zakresu Dobrych Praktyk Produkcyjnych i Higienicznych. Wdrażanie Greek Trade do uzyskania certyfikatu międzynarodowych standardów bezpieczeństwa żywności BRC trwało od stycznia do sierpnia tego roku.
„Nadrzędnym celem firmy jest podnoszenie bezpieczeństwa oraz jakości dostarczanych konsumentom produktów. Uzyskanie certyfikatu gwarantuje naszym odbiorcom spełnienie tych priorytetów, a także zapewnia powtarzalność i legalność wyrobów. To dla nas bardzo ważne, by zrealizować wszystkie procedury według wskazanych norm i kryteriów” – powiedział Theodoros Siakas, Prezes Greek Trade Sp. z o.o.