Polska Inicjatywa Kulinarna to nowy projekt na gastronomicznej mapie Polski. Głównym czynnikiem powołania organizacji była chęć stworzenia stowarzyszenia o jasnych i przejrzystych zasadach funkcjonowania, która w innowacyjny i wyraźny sposób wpłynie na rozwój branży kulinarnej w Polsce, jak również poza jej granicami.
„Bardzo zależało nam, by powołać prężnie działającą organizację, w której członkami będą szefowie kuchni, kucharze oraz cukiernicy mający power do działania na rzecz rozwoju polskiej gastronomii, która w naszej ocenie, musi zacząć odgrywać znaczną rolę nie tylko w Polsce, ale również za granicą. Nowy projekt budujemy na wzajemnym zaufaniu, dlatego w PIK zdanie każdego członka będzie miało znaczenie i nie pozostanie bez echa. Owszem, Zarząd będzie podejmować decyzje, ale wsłuchując się w głosy swoich członków. W gronie moich najbliższych współpracowników są czołowi szefowie kuchni, mamy już deklaracje od kolejnych osób, które chcą do nas dołączyć, jak również prowadzimy zaawansowane rozmowy z firmami partnerskimi, które chcą wspierać nasze poczynania. Kalendarz działań na ten rok, praktycznie mamy już zapełniony. Ruszamy pełną parą, stawiamy na rozwój polskiej gastronomii, ale też członków naszego stowarzyszenia!” – zapowiedział Łukasz Konik, Prezes Stowarzyszenia.
„Tworząc projekt Polskiej Inicjatywy Kulinarnej postanowiliśmy jednogłośnie, że interesuje nas tylko aktywne działanie w branży, dlatego stawiamy na zasoby ludzkie, połączenie młodości z doświadczeniem, kreatywności ze wsparciem merytorycznym, jakości wynikającej z pożądania zmian a nie tylko tworzenia czegoś na chwilę. Jestem przekonany, że jest jeszcze miejsce na kolejne stowarzyszenie kulinarne w naszym kraju, naszą Inicjatywę z nowym i świeżym spojrzeniem oraz chęcią dalszego rozwoju branży przez naszych członków. Mamy również cichą nadzieję, że Polska Inicjatywa Kulinarna będzie bodźcem do integracji branży kulinarnej oraz do działania bez podziałów.” – powiedział Adam Chrząstowski, Vice Prezes Zarządu.
W skład zarządu Polskiej Inicjatywy Kulinarnej wchodzą: Łukasz Konik (Prezes Zarządu), Adam Chrząstowski (Vice Prezes Zarządu), Ernest Jagodziński (Vice Prezes Zarządu), Tomasz Milewski, Szymon Bracik, Tomasz Purol oraz Patryk Dziamski (Członkowie zarządu).