Polska klasyka na grillu z nutą egzotyki wg Fanex

0
1422

Tegoroczny sezon grillowy, możemy zdecydowanie uznać za otwarty. Przy grillu można się świetnie bawić zarówno z rodziną jak i znajomymi. Przyjemna i dobrze kojarząca się atmosfera związana z grillem, jest także  doceniana przez właścicieli lokali gastronomicznych i restauratorów – coraz bardziej popularne staje się bowiem grillowanie wśród szefów kuchni oraz restauratorów. 24 sierpnia 2018 roku odbył się nawet I Zjazd Polskiego Stowarzyszenia Grilla i BBQ, w którym mieliśmy przyjemność uczestniczyć. Co więcej, mało ludzi wie, że Polska ma nawet swoją kadrę narodową w grillowaniu, która bierze udział w wielu międzynarodowych konkursach i turniejach.

W naszym kraju najczęściej na grilla wykorzystuje się mięso i wyroby mięsne i nikogo chyba nie dziwi, że wśród nich najpopularniejsza okazuje się kiełbasa. Jest ona prosta i przyjemna w obróbce, wystarczy szybkie porcjowanie i nakrajanie, a następnie wrzucenie na ruszt. Zazwyczaj do kiełbasy dodatkami jest klasyka czyli pieczywo, ketchup i musztarda. Z naszej oferty do tego klasycznego grillowania polecamy oczywiście Ketchup nr VII w wersji klasycznej lub pikantnej oraz naszą nowość Ketchup Curry. Z kolei z musztard, na grilla oferujemy klientom do wyboru: Słoneczną, Sarepską, Stołową bądź też wyjątkową Musztardę ze Smażoną Cebulką.

Kolejnym popularnym w Polsce rodzajem mięsa jest powszechnie lubiana i równie często grillowana karkówka. Mięso to należy zakupić odpowiednio wcześniej, aby dać mu około 24h na zamarynowanie. Sosy Fanex dzięki swojej wysokiej jakości, mogą być dodawane do potraw zarówno po ich podaniu, jak i na etapie przyrządzania, np. właśnie jako marynata do mięsa. Tutaj warto wspomnieć również, że Fanex poszerzył niedawno swoją ofertę o nową linię przypraw Fusion Spices, w której znajdziemy  przyprawy świetnie nadające się do wszelkiego rodzaju mięs (w tym karkówki), np. Przyprawę do grilla z nuta whisky. Pasjonatom grillowania z pewnością przypadnie ona do gustu. Karkówkę można przyprawiać na wiele równych sposobów, dodając np. musztardę francuską, mieszając z miodem lub używając po prostu wielowymiarowej Musztardy Miodowej dostępnej w ofercie Fanex.

Oczywiście na grillowych stołach nie można zapominać o żeberkach. Je również można doprawić przyprawą do grilla, ale również Sosem Barbecue. Sednem sprawy również w tym przypadku, jest odpowiednie zamarynowanie ich wcześniej, najlepiej w półmisku który zalejemy marynatą, tak aby żeberka mogły chłonąć z niej smak nie krócej niż dobę przed upieczeniem. Do marynaty stworzonej z przypraw i sosu Barbecue, należy dodać kilka łyżek płynnego miodu, a smak żeberek będzie wówczas niepowtarzalny.

Wreszcie nadszedł czas na kurczaka, którego spotykamy na grillowych stołach w wielu odsłonach. Do każdej z nich, mamy odpowiednie przyprawy, marynaty i sosy z szerokiej oferty Fanex. Zacznijmy od skrzydełek, które stają się coraz popularniejsze w polskiej kuchni. Tutaj proponujemy zamarynować je w Sosie Słodkie Chili, co nada im orientalnego posmaku. Z kolei do udek z kurczaka polecamy zupełnie nową i egzotyczną Marynatę o smaku mango i kokosa, a także doprawienie klasycznym Czarnym mielonym pieprzem lub Ostrą zmieloną papryką. Z kolei do piersi z kurczaka, które oczywiście najpierw należy przyprawić solą i pieprzem, zdecydowanie polecamy naszą nową Przyprawę do kurczaka, która charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i świetnie pasuje do drobiu.

Coraz częściej na grillu dodatkiem są sałatki, które charakteryzuje lekkość i świeżość. Tutaj polecamy np. ponadczasową sałatkę śródziemnomorską, do której warto wykorzystać Oliwki Zielone lub Oliwki Czarne Tres Amigos – linii dodatków warzywnych od Fanex, do których dodajemy mieszankę liści sałat, pomidory i czerwoną cebulę, a wszystko to doprawimy Dressingiem Vinaigrett. W tej kompozycji sukces tkwi w prostocie i dobrej jakości produktów.

Jeśli poruszyliśmy już kwestię kurczaka i warzyw na grillowym stole, nie wolno nam zapomnieć o mixie tych składników czyli… szaszłykach. Na przemian nadziewana papryka w różnych kolorach, kawałki kurczaka, pieczarki i cebulka to klasyka gatunku, jednakże coraz częściej spotyka się kucharzy składających szaszłyki z bardziej wyrafinowanych produktów. W restauracjach szefowie kuchni używają między innymi suszonej szynki, fig, a do tego polędwiczek w rozmarynie. Coraz bardziej popularny staje się także ser wędzony halloumi. Same szaszłyki w przygotowaniu wydają się bardzo proste, lecz je również należy odpowiednio wcześniej zamarynować. Możemy użyć do tego soku z cytryny, a także miodu. Oczywiście pozwoli nam do wydobycie oryginalnego smaku nie tylko z mięsa, ale także i z grillujących się obok warzyw. Pełni kompozycji smaku dodamy, używając całej gamy sosów marki Fanex takich jak: Serowe Chilli, Czosnkowy, Sos Tysiąca Wysp, Arabski Łagodny, a dla koneserów ostrości Sos Amerykański oraz Arabski Pikantny.

Oprócz tzw. klasyków na grilla, coraz częściej polska gastronomia wprowadza nieco nowości i grilluje w sposób bardziej nowoczesny – sposób który ewoluuje z sezonu na sezon oraz bazuje na różnego rodzaju trendach związanych np. z dietami kulinarnymi, zdrowym jedzeniu, czy też wykorzystywaniu produktów z różnych zakątków świata. Wówczas podstawą dania są np. owoce morza, jagnięcina lub nieco bardziej egzotyczne warzywa. Tutaj również mamy doskonale pasującą ofertę dodatków w postaci wyjątkowych sosów typu: bardzo ostry Sriracha, orientalny Curry, dressing Tzatziki, Sos Andaluzyjski lub Pikantny z Sambalem.

Oprócz sosów, dodatków warzywnych Tres Amigos oraz nowej linii przypraw Fusion Spices, bardzo ciekawym uzupełnieniem potraw  z grilla, są nasze innowacje, owocowe kulki żelowe Fan&JOY. Świetnie sprawdzają się do potraw z grilla którym nadają wyjątkowego i ekstrawaganckiego smaku oraz niebanalnego wyglądu.

Autor: Bożena Sajnog, Kierownik ds. Kluczowych Klientów w Fanex Sp. z o.o.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.