„Polska od Kuchni” akcja promująca gastronomię startuje z IX edycją

0
1139

Fundacja WIP Warto im Pomóc już po raz dziewiąty organizuje akcję rekomendującą gastronomię „Polska od Kuchni”. Akcja przebiega pod hasłem „Wrócę tu!”. Konkurs szczyci się poparciem władz miast oraz województw, a także posiada szeroką oprawę medialną.                                     

Dziś, 3 lutego rusza kolejna edycja akcji „Polska od Kuchni” organizowanej przez Fundację WIP Warto im Pomóc. Po raz IX będziemy nagradzać Złotym Widelcem najlepsze restauracje w całej Polsce. Powodzenie akcji w latach ubiegłych potwierdza potrzebę prowadzenia rankingów także w branży gastronomicznej. Sprzyja to rozwojowi przedsiębiorczości na bardzo konkurencyjnym rynku, służy podnoszeniu standardów i zachęca do odwiedzania miejsc o sprawdzonej renomie. W dotychczasowych ośmiu edycjach akcji nominowanych było ponad 3 000 restauracji, 978 z nich uczestniczyło w akcji, 322 laureatów odebrało nagrodę Złotego Widelca.

Tegoroczna akcja odbywa się w niezmienionej formule. Restauracje, które chciałyby się znaleźć w gronie najlepszych, mogą zgłaszać się do 15 marca 2020 roku za pośrednictwem formularza znajdującego się na stronie konkursu www.polskaodkuchni.com.pl. Formularz Zgłoszenia oraz komplet dokumentów dotyczących uczestnictwa w konkursie, w tym podstemplowany Bon konsumpcyjny dla jurora konkursu należy przesłać drogą mailową na adres [email protected]. Tegoroczna Gala wręczenia nagród Złotego Widelca odbędzie się 24 kwietnia br. w Warszawie.

Partnerem merytorycznym konkursu jest Europejskie Stowarzyszenie zrzeszające kucharzy i szefów kuchni w Zjednoczonej Europie, polski oddział Euro-Toques Polska (ETP).

– Stowarzyszenie Euro Toques Polska zostało partnerem merytorycznym IX edycji konkursu „Polska od Kuchni”. Od zeszłego roku jest to konkurs ogólnopolski który ma na celu wyłonić najlepsze restauracje w Polsce. Laureaci oprócz prestiżu otrzymują statuetki „Złotego Widelca”. My jako stowarzyszenie chcemy promować polską gastronomię i zwrócić uwagę na zdrowe żywienie w restauracjach, żeby dania były przygotowywane z jak najlepszych produktów i bez żadnych ulepszaczy smakowych. Zachęcamy restauracje z całej Polski do udziału w tym prestiżowym konkursie podkreśla Marcin Soból, prezes Stowarzyszenia Euro-Toques Polska oraz szef kuchni restauracji Krasnodwór w Warszawie.

Organizatorem akcji „Polska od Kuchni” jest Fundacja WIP Warto im Pomóc, która prowadzi trzy projekty. Projekt „Polska od Kuchni”, którego celem jest upowszechnianie zasad zdrowego stylu życia oraz promowanie gastronomii w Polsce. Konkurs WIKTORIA – Znak Jakości Przedsiębiorców – promocja etyki i rzetelnego wykonywania działalności gospodarczej. Projekt WIP Warto im Pomóc – Fundusz pomocy osobom niepełnosprawnym rozpoczynającym działalność gospodarczą.

Celem akcji „Polska od Kuchni” jest zarekomendowanie najlepszych restauracji, przedstawienie gastronomii jako produktu turystycznego miasta czy regionu, wytyczenie gastronomicznych tras w mieście, przekierowanie strumienia konsumentów do miejsc o sprawdzonej renomie – do restauracji nagrodzonych Złotym Widelcem, promowanie i wykreowanie potraw regionalnych, prezentacja kuchni z różnych regionów świata. Jurorami akcji są eksperci z Fundacji WIP oraz osoby ze strony Partnerów, znamienite osoby ze świata kultury, nauki i mediów oraz wybrani blogerzy kulinarni, którzy w oparciu o regulamin dokonują oceny restauracji. Jurorzy przekazują organizatorowi oraz Kapitule recenzje restauracji zawierające ocenę uwzględniającą: menu i forma prezentacji menu, ocena serwowanych dań wraz z formą podania i wyglądem posiłku, smak, dodatkowo premiowane jest danie specjalne promowane w menu, lokal i jego klimat, aranżacja wnętrz, jakość obsługi oraz czas oczekiwania na obsługę, umiejętność doradzania klientowi w wyborze dań, wygląd personelu, sposób podawania rachunku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.