Polska wołowina obiera kierunek na zrównoważony rozwój

0
1163
Rada Sektora Wołowiny w ramach realizacji strategii Polska Wołowina 2022 zainicjowała prace platformy ds. zrównoważonej wołowiny, której celem będzie opracowanie standardów w tym zakresie. Będą one dotyczyć w szczególności ochrony środowiska, zdrowia i dobrostanu zwierząt, ograniczenia stosowania antybiotyków dla zwierząt, a także zarządzania gospodarstwem hodowlanym i produkcyjnym.

Jednym z wyzwań, jakie stoją przez polskim sektorem wołowiny jest dostosowanie się do globalnych trendów, które w coraz większym stopniu dotyczą ograniczenia emisji gazów cieplarnianych oraz zrównoważonej hodowli zwierząt. Ten aspekt jest również widoczny w założeniach nowej Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej.

Czy w kontekście zmieniających się preferencji konsumentów polska wołowina może być nadal konkurencyjna na europejskim i światowym rynku, jeśli nie będzie zrównoważona? To zagadnienie było jednym z głównych przedmiotów dyskusji podczas spotkania, które odbyło się 19 listopada w Warszawie, z inicjatywy Rady Sektora Wołowiny.

„Znaczna część naszych prac powinna się koncentrować na zrównoważonym charakterze podstawowej produkcji wołowiny. Jeszcze niedawno wiele słyszeliśmy o tych koncepcjach, teraz stają się one faktem. Czas, aby hasło „zrównoważona wołowina” wypełnić treścią” – podkreślił Jerzy Wierzbicki, Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Poza przedstawicielami wszystkich uczestników łańcucha dostaw, w spotkaniu wzięli udział reprezentanci m.in. Głównego Inspektoratu Weterynarii, Krajowej Rady Izb Rolniczych, Instytutu Ochrony Środowiska PIB w Warszawie, Instytutu Zootechniki PIB w Balicach, Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Krajowej Izby Lekarsko – Weterynaryjnej oraz Centrum Doradztwa Rolniczego.

„Globalnie prace na rzecz zrównoważonej wołowiny skupiają się na 5 obszarach – zasobach naturalnych, ludziach i społeczeństwie, zdrowiu i dobrostanie zwierząt, żywności, a także efektywności i innowacyjności. Z naszymi partnerami, takimi jak McDonald’s, staramy się nie tylko wypracowywać nasze wewnętrzne standardy, ale również uczestniczyć w pracach organizacji, które takie standardy kształtują, tak globalnie, jak i lokalnie” – poinformował Marcin Sokołowski, przedstawiciel OSI Food Solutions Poland, uczestnik prac na rzecz zrównoważanej wołowiny w ramach SAI Platform.

Wiele krajów z Ameryki Południowej, Ameryki Północnej, Unii Europejskiej oraz Australia i Nowa Zelandia realizują od kilku lat zaawansowane programy na rzecz zrównoważonej wołowiny. Aby branża była w stanie się obronić przed zarzutami negatywnego wpływu na środowisko naturalne, niezbędne jest wkroczenie na ścieżkę zrównoważonego rozwoju także w Polsce. Pierwsze organizacje złożyły już podpisy pod listem intencyjnym powołującym do życia platformę ds. zrównoważonej wołowiny, której celem będzie wypracowanie i upowszechnienie standardów zrównoważonej produkcji wołowiny w Polsce. Prace będą się skupiały na takich obszarach jak: środowisko (ograniczenie emisji gazów cieplarnianych), zdrowie i dobrostan zwierząt, ograniczenie stosowania antybiotyków dla zwierząt oraz zarządzanie gospodarstwem hodowlanym i produkcyjnym.

Uczestnicy spotkania byli zgodni, że przedkonkurencyjny dialog tak szerokiego grona podmiotów, przy wsparciu administracji publicznej, może pozytywnie wpłynąć na zwiększenie konkurencyjności polskiej wołowiny na rynku europejskim i globalnym. Zrównoważony rozwój sektora leży w interesie wszystkich – począwszy od producentów, a na konsumentach skończywszy.

Zgodnie z ustaleniami Rada Sektora Wołowiny będzie reprezentowała nowo powołaną platformę podczas prac Europejskiego Okrągłego Stołu ds. Zrównoważonej Wołowiny.

„Dzięki utworzeniu platformy możemy aktywnie uczestniczyć w tworzeniu standardów zarówno na poziomie europejskim, jak i globalnym. Rośnie zainteresowanie konsumentów produktami opatrzonymi certyfikatami ekologicznymi w szerokim tego słowa znaczeniu, bez wątpienia w tym kierunku powinniśmy działać” – zaznaczył Jacek Zarzecki, Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.



O Radzie Sektora Wołowiny

Rada Sektora Wołowiny została utworzona w grudniu 2016 roku, przez 6 organizacji branżowych: Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, Polskie Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, Federację Związków Pracodawców– Dzierżawców i Właścicieli Rolnych, Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej oraz Związek Polskie Mięso. Jej celem jest wspólna praca nad rozwojem sektora wołowiny. Rada opracowała i wdraża strategię „Polska Wołowina 2022”.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.