Podczas uroczystej ceremonii w Paryżu ogłoszono laureatów międzynarodowego konkursu kulinarnego „Cook for Change”, którego celem jest promowanie zrównoważonego gotowania oraz minimalizacji marnotrawstwa żywności. Michał Fabiszewski, główny szef kuchni Sodexo Polska, znalazł się w gronie zwycięzców, zdobywając nagrodę w kategorii „optymalizacja marnotrawstwa żywności”.
Konkurs organizowany przez Sodexo ma na celu wymianę doświadczeń kulinarnych i promowanie gotowania w sposób odpowiedzialny środowiskowo. Uczestnicy mieli za zadanie przygotowywać potrawy przy użyciu minimalnie przetworzonych składników o niskim śladzie węglowym, z jednoczesnym ograniczeniem marnotrawstwa.
Spośród 330 zgłoszonych kucharzy wybrano ośmiu finalistów, którzy wzięli udział w intensywnych szkoleniach kulinarnych w Paryżu. W finałowej trójce znalazł się również Michał Fabiszewski, zdobywając nagrodę za działania na rzecz optymalizacji procesów związanych z marnotrawstwem żywności.
Deser przygotowany przez Michała Fabiszewskiego – szarlotka banoffee z nasionami słonecznika – został doceniony za wykorzystanie produktów o niskim śladzie węglowym oraz minimalizację strat żywności. Jury, którego przewodniczył Frédéric Anton, zwróciło szczególną uwagę na estetykę, smak oraz odpowiedzialne podejście do składników.
– Zwycięstwo w konkursie to dla mnie ogromna satysfakcja i dowód na to, że moja praca ma znaczenie. To też potwierdzenie tego, że współczesne podejście do kuchni zmienia się na lepsze i coraz częściej chcemy zmniejszać nasz negatywny wpływ na środowisko. Cieszę się, że jestem częścią tej pozytywnej zmiany i mogę pokazywać, jak gotować rozsądnie i zarazem smacznie – w restauracjach, ale też we własnych domach. Mam nadzieję, że wyznaczane przez nas standardy w gastronomii już wkrótce przestaną być ciekawostką i staną się praktyką większości z nas – mówi Michał Fabiszewski, główny szef kuchni Sodexo Polska.