Polskie steki nagrodzone w międzynarodowym konkursie

0
1137
Grupa OSI Foodworks podczas tegorocznej edycji konkursu World’s Best Steak zdobyła aż 12 nagród. Polskie steki nagrodzono czterema medalami.

World’s Best Steak to wyjątkowy konkurs odbywający się już po raz czwarty w Londynie. Jego organizatorem jest William Reed – brytyjska grupa medialna działająca od 1862 roku. Wręczenie nagród tegorocznej edycji miało miejsce 4 lipca podczas uroczystej gali. Wśród 200 zaproszonych gości znaleźli się reprezentanci firm branżowych, kucharze i specjaliści z sektora HoReCa.

W tym roku wyróżnienia przyznawane były w trzech głównych kategoriach produktowych (stek z antrykotu, rostbefu i polędwicy) oraz dwóch osobnych kategoriach zależnych od sposobu karmienia zwierząt (grainfed i grassfed). Dla najlepszego producenta steków, bez podziału na kategorie, wręczona została natomiast nagroda główna.

O nagrody walczyli producenci z 22 krajów na całym świecie. Steki, które zaprezentowano, pochodziły z 35 rodzajów bydła. Mięso oceniano etapami. W pierwszym skupiono się na walorach mięsa surowego, ugotowanego i grillowanego. Pod ocenę brano: kolor, obróbkę, aromat, marmurkowatość, soczystość, przygotowanie, kruchość i smak. Drugi etap polegał na przyrządzeniu steków, które w pierwszym etapie zdobyły złoty medal. Obróbką zajęli się zawodowi szefowie kuchni pracując na specjalnie przygotowanym, profesjonalnym sprzęcie.

Produkty zgłoszone przez Grupę OSI wyróżniono aż 12 nagrodami. Złote medale przyznano stekom z antrykotu z krowy rasy polskiej czarno-białej fryzyjskiej oraz z jałówki będącej krzyżówką krowy mlecznej holsztyńsko-fryzyjskiej i byka rasy mięsnej. Srebrny medal przypadł polędwicy z krowy, a brązowy polędwicy z jałówki.

Nagroda główna także trafiła do Grupy OSI. World’s Best Steak przyznano austriackiej spółce Alpenrind za stek z antrykotu pochodzący z bydła rasy Angus. Duńska firma JN Meat została z kolei wybrana najlepszym producentem steków. W grupie reprezentującej Polskę znalazł się też zakład produkcyjny ABP Poland i zdobył World’s Best Fillet, za swoją polędwicę z krzyżówki rasy Simental.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.