Dostawy w restauracji – czy warto?
Popularność jedzenia z dowozem z roku na rok rośnie, jednak wdrożenie systemu w restauracji nie zawsze jest łatwym zadaniem i często wiąże się z wieloma pytaniami przedsiębiorców. Mnogość wątpliwości sprawia, że nie wszyscy decydują się na ich wprowadzenie – a szkoda! Średni odsetek lokali z dowozem w kraju wynosi 19%. Warto do nich dołączyć – odpowiednio wdrożone dostawy mogą znacznie podnieść zyski restauracji i przyczynić się do jej szybkiego rozwoju. Warto pamiętać także o tym, że zakaz handlu w niedziele również sprzyja zamówieniom jedzenia w dowozie. Badania dowodzą, że od wejścia w życie nowego przepisu, wzrosła liczba zamówień jedzenia w dostawie do nawet 65% względem niedziel poprzednich (Raport Stava 2018).
Dowóz jedzenia w restauracji – od czego zacząć?
Restaurator stający przed zadaniem wprowadzenia dowozów w swoim lokalu mierzy się z wieloma pytaniami: od czego zacząć? Czy skorzystać z usług pośrednika, czy zainwestować we własny system dowozów? Jak powinny być opodatkowane zamówienia w dostawie? Jakie wymogi powinien spełniać samochód przewożący jedzenie do klientów? Czy dowozy mogą być opłacalne dla małej restauracji? A to tylko początek długiej listy pytań…
Znając potrzeby restauratorów i trudności jakie ich spotykają w poszukiwaniu przystępnych i rzetelnych informacji na temat sektora delivery, firma POSbistro postanowiła zorganizować bezpłatne konsultacje dla restauratorów, podczas których udzielane będą porady dotyczące dostawy jedzenia w ich lokalach gastronomicznych. Na zainteresowanych czekać będą eksperci, którzy odpowiedzą na pytania, rozwieją wątpliwości i posłużą dobrą radą.
Z restauratorami spotkają się między innymi:
Marta Kosecka – adwokat oraz autorka bloga przepisnagastronomie.pl – poprowadzi konsultacje z zakresu opodatkowania w dowozach, wymaganiach samochodu oraz o RODO, które nieodłącznie wiąże się z zamówieniami w dostawie.
Mateusz Wawro – autor kanału Głodny na YouTube – opowie o tym, kiedy dowóz w biznesie się opłaci oraz jak skutecznie promować dostawy za pośrednictwem mediów społecznościowych.
Grzegorz Aksamit – Wiceprezes, Stava – podpowie początkującym restauratorom o tym, jak wybrać optymalną lokalizację lokalu pod dowozy oraz jak uruchomić dostawy jedzenia w restauracji od zera.
Konsultacje w ramach stoiska POSBistro na targach EuroGastro to świetna okazja do spotkania z ekspertami z wybranych dziedzin. Jak co roku jako Stava będziemy rozmawiać z restauratorami na temat dowozów jedzenia – jednego z najszybciej rozwijających się segmentów gastronomii. – zaprasza Grzegorz Aksamit ze Stava.
Więcej informacji na oficjalnej stronie organizatora.