Powstał Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej – członkowie branży zapowiadają demonstracje

0
6603
16 października 2020 r. zawiązał się Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej, którego celem jest wypracowanie z Rządem RP rozwiązań funkcjonowania branży gastronomicznej w czasie epidemii na zdrowych zasadach ekonomicznych z zachowaniem bezpieczeństwa sanitarnego. Sztab zapowiada, że brak reakcji ze strony rządu skutkował będzie ogólnopolską demonstracją całej branży w Warszawie. 
Z kolei w dniu 19.10.2020 r. trzech członków Sztabu Kryzysowego Gastronomii Polskiej: Jacek Czauderna – prezes Zarządu IGGP, Jarosław Uściński – prezes Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni I Cukierni i Sławomir Grzyb – sekretarz generalny IGGP uczestniczyło w wideokonferencji z premier Jadwigą Emilewicz. W trakcie spotkania omówiona została sytuacja polskich punktów gastronomicznych oraz wstępnie opisane propozycje rozwiązań.

Sławomir Grzyb, koordynator Sztabu zobowiązał się, że do środy 21.10.2020 powstanie oficjalne pismo, w którym przedstawione zostaną postulaty wraz z konkretnymi wyliczeniami i propozycjami kierowanymi do Premiera RP za pośrednictwem Ministerstwa Rozwoju. W oddzielnym mailu zaproponuję spotkanie on-line przedstawicieli stowarzyszeń w celu omówienia treści pisma i innych spraw organizacyjnych.
Postulaty Sztabu Kryzysowego do Rządu RP:
1. Żądamy merytorycznego uzasadnienia ograniczenia swobody prowadzenia działalności gospodarczej branży gastronomicznej wprowadzonego przez Rząd RP.
Wnioskujemy do Rządu RP o przedstawienie mechanizmu i merytoryki decyzji lockdown z 13 marca 2020 r. i obecnego ograniczania działalności do godz. 21:00.
2. Żądamy wprowadzenia stałej i jednolitej stawki VAT – 8% na wszystkie produkty i usługi w gastronomii od dnia 01.11.2020 r.
3. Domagamy się „Tarczy Antykryzysowej dla Gastronomii Polskiej”
na wzór tarcz antykryzysowej dla Turystyki. Na wzór Ustawy z dnia 17 września 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19…, w tym:
a) stworzenia Funduszu Gwarancyjnego dla Gastronomii Polskiej w ramach Tarczy, dla wierzycieli w szczególności właścicieli nieruchomości
b) gwarancji dla banków i uruchomienie nieoprocentowanych pożyczek dla gastronomii
c) gwarancji dla klientów dokonujących wpłat zaliczek na wydarzenia grupowe w obiektach
d) umorzenie obowiązku spłat dotacji z PFR
e) preferencyjny ZUS dla pracowników gastronomii

 

Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej
tworzą przedstawiciele organizacji i dostawców gastronomicznych w Polsce:

  1. Agnieszka Huszczyńska – Prezes Zarządu Evential Sp. z o.o.
  2. Sławomira Gudaszewska – General Manager Gastro Magic Piotr Wieczorek
  3. Wioletta Bielecka – Trade Marketing & Digital Manager Bonduelle Polska S.A.
  4. Jarosław Uściński – Prezes Zarządu OSSKiC
  5. Jarosław Walczyk – Prezes Zarządu Fundacji KSK
  6. Marcin Soból – Prezes Zarządu Euro-Toques Polska
  7. Jacek Czauderna – Prezes Zarządu IGGP
  8. Sławomir Grzyb – Sekretarz Generalny IGGP
  9. Jan Polcyn – Prezes Zarządu Dora Metal Sp. z o.o.
  10. Maciej Wroński – Członek Zarządu Rational Sp. z o.o.
  11. Wojciech Chojnicki – Prezes Zarządu Winterhalter Gastronom Polska Sp. z o.o.
  12. Marek Uszyński – Dyrektor Operacyjny Stalgast  Sp. z o.o.
  13. Piotr Konieczny – Członek Zarządu NKF Investment Group
  14. Krzysztof Heller – Prezes Zarządu Doha Sp. z o.o.
  15. Krzysztof Szulborski – Prezes Zarządu SKP
  16. Grzegorz Kazubski – Prezes Zarządu PSGiB
  17. Łukasz Konik – Prezes Zarządu PIK
  18. Jacek Jakubczak – Prezes Zarządu SLK
  19. Marcin Socha – Wiceprezes SMKiC
  20. Michał Markowicz – Wiceprezes Fundacji ŚSKiK

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.