Żółty Przewodnik Gult&Millau jest ogólnokrajowym źródłem informacji na temat konceptów gastronomicznych – poleca najlepsze restauracje oraz rekomenduje miejsca, w których można kupić regionalne produkty testowane przez inspektorów Żółtego Przewodnika.
Zaproszenia na tegoroczną Galę otrzymało 700 gości, w gronie których znajdą się renomowani szefowie kuchni. Ich restauracje zostaną wyróżnione w Przewodniku na rok 2019. Nagrody będą przyznane w pięciu kategoriach:
– Szef Kuchni Tradycyjnej
– Kobieta Szef
– Młody Talent
– Szef Jutra
– Szef Roku
Najbardziej znaczące wyróżnienia – Szef Roku – uzyskali dotychczas Andrea Camastra, Wojciech Modest Amaro, Paweł Oszczyk i Witek Iwański
„Jak co roku zaskoczymy naszych czytelników. W Przewodniku pojawi się nowa sekcja – to miejsca wyróżnione oznaczeniem POP. Te, które nie są restauracjami, a mimo tego cieszą znakomitymi smakami i atmosferą. Wśród nich są najlepsze cocktail i wine bary, kawiarnie, cukiernie a nawet street foody w wydaniu gourmet. Nie usiłujemy ich porównywać z restauracjami, stąd opracowaliśmy tę nową kategorię i zupełnie nowy styl oznaczeń” – mówi Justyna Adamczyk, Redaktor Naczelna Żółtego Przewodnika Gult&Millau.
Gault&Millau pojawił się na rynku blisko 50 lat temu jako przeciwwaga dla przewodnika Michelin. Od początku stanął w kontrze do konserwatyzmu promowanego przez konkurencję, zarzucając ignorancję wobec wszystkiego, co nie zawiera się w ramach kuchni serwowanej w najlepszych i największych restauracjach oraz hotelach na całym świecie (tzw. haute cuisine).