Nie odbędzie się prestiżowy konkurs kulinarny Les Chefs en Or w Paryżu

0
1129

Zaplanowany na listopad 2020 roku konkurs Les Chefs en Or nie odbędzie się ze względu na pandemię koronawirusa. Polskę reprezentować mieli Marcin Gruszka w kategorii Profesjonalista oraz Dawid Wantrych, zwycięzca szkolnych eliminacji do paryskiego konkursu w kategorii Juniorów. Kolejna edycja Les Chefs en Or w Paryżu odbędzie się dopiero w 2022 roku.

Les Chefs en Or to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Europie. Zmagania najlepszych kucharzy organizowane są przez Transgourmet Francja i odbywają się co dwa lata podczas targów Equip Hotel w Paryżu. Konkurs rozgrywa się w dwóch kategoriach: profesjonalistów i uczniów. Międzynarodowemu składowi jurorskiemu przewodniczy Thierry Marx, jeden z najwybitniejszych szefów kuchni na świecie, stojący na czele restauracji luksusowego hotelu Mandarin Oriental, w tym dwugwiazdkowej Sur Mesure.

W kategorii Profesjonalista Polskę reprezentować miał Marcin Gruszka, członek Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy. W kategorii Juniorów do rywalizacji stanąć miał Dawid Wantrych, uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, wybrany w ramach Polskich Eliminacji do konkursu Les Chefs en Or organizowanych przez Transgourmet Selgros Cash & Carry, których finał odbył się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.

„Jest nam niezmiernie przykro, że tegoroczny konkurs Les Chefs en Or w Paryżu nie odbędzie się, jednocześnie wspieramy decyzje, których celem jest zapewnienie bezpieczeństwa uczestnikom, organizatorom i odwiedzającym. Najbliższe dwa lata wykorzystamy na jeszcze lepsze przygotowanie naszych reprezentantów do przyszłej edycji. Nieustannie liczymy na sukces w Paryżu w 2022 roku” – komentuje Cezary Furmanowicz, Dyrektor Marketingu Transgourmet i Selgros Cash & Carry.

Rozwój branży gastronomicznej jest ważną częścią działalności Transgourmet i Selgros Cash&Carry, który nie tylko współpracuje z największymi profesjonalistami z branży, ale także wspiera szkoły gastronomiczne w kraju, inwestując w najmłodsze pokolenie przyszłych szefów kuchni i ekspertów gastronomii.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.