W obliczu zmieniających się upodobań żywieniowych i wzrostu popularności weganizmu w Polsce, konsumenci coraz chętniej i odważniej odkrywają nowe, nieznane dotąd smaki budowane na bazie składników roślinnych. Koncepty gastronomiczne, chcąc jak najlepiej sprostać nowym wymaganiom klientów, dynamicznie rozszerzają swoje bezmięsne menu.
Jak podaje w raportach firma Google, trend wegański na świecie zwiększył się czterokrotnie w ciągu pięciu lat – między 2012 a 2017 rokiem. Na chwilę obecną, wyszukiwania związane z weganizmem są już nawet prawie 3-krotnie popularniejsze niż te dotyczące diety wegetariańskiej i bezglutenowej. Moda na weganizm i wegetarianizm, staje się coraz bardziej powszechna ‒ w sklepach i restauracjach możemy dostać coraz więcej produktów roślinnych.
Sytuacja w Polsce również dynamicznie się zmienia. Firma badawcza Mintel Polska podaje, iż ludzi którzy dziś określają się mianem wegetarian lub wegan, jest w Polsce już około 8%, a wśród konsumentów w wieku 25-34, już 10% respondentów deklaruje, że jest na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Na te statystyki intensywnie reaguje branża spożywcza oraz HoReCa. Coraz częściej w dużych marketach (najczęściej w większych miastach), możemy kupić produkty wegańskie, a koncepty gastronomiczne rozszerzają swoje menu o dania przygotowane tylko i wyłącznie z roślinnych składników.
– Wprowadzanie na rynek produktów wegańskich, to dla nas istotny aspekt na drodze strategii rozwoju marki Fanex. Liczba Polaków stosujących dietę bezmięsną stale rośnie, przez co znacząco zwiększa się zapotrzebowanie na tego rodzaju artykuły. Widzimy spore korzyści płynące z wprowadzania sosów wegańskich i wegetariańskich. Chcemy zwiększać różnorodność tej gamy produktów oraz zadbać o ich lepszą dostępność na rynku gastronomicznym – mówi Piotr Kubiczek, Dyrektor Handlowy w firmie Fanex.
Obecnie, w gronie wegańskich produktów marki Fanex, znajduje się obecnie już 17 sosów:
1. Sos Majonezowy Wegański (V-Label)
2. Ketchup Grill Pikantny
3. Ketchup Premium nr VII
4. Ketchup Premium nr VII Pikantny
5. Ketchup Curry
6. Sos Meksykański
7. Sos Pikantny z Sambalem
8. Ketchup Grill Łagodny
9. Sos Słodkie Chili
10. Sos Orientalny Słodko-Kwaśny
11. Sos Barbecue
12. Sos Paprykowy Sriracha
13. Musztarda Sarepska
14. Musztarda Stołowa
15. Musztarda Słoneczna
16. Musztarda a’la Dijon
17. Musztarda ze smażoną cebulką
Firma z jednej strony posiada w ofercie swoje klasyczne produkty, których nie zmienia od lat – gdyż są niezwykle cenione na rynku – z drugiej zaś, ciągle stawia na rozwój innowacyjnej oferty zgodne z trendami branżowymi oraz stara się wyprzedzać zainteresowania kulinarne klientów. Wprowadzając produkty wegańskie, Fanex ma na celu także pokazane swojego zaangażowania w tworzenie marki odpowiedzialnej społecznie.