Letnie plenerowe imprezy zawsze przyciągają miłośników jedzenia z food trucków. Właściciele przyczep gastronomicznych mogą wówczas skorzystać z okazji, by zaprezentować swoje menu na popularnych wydarzeniach. W tym artykule przedstawimy listę wakacyjnych imprez, na których można wystawić food truck. Wyjaśnimy także o czym nie można zapomnieć przed sezonem na letnie eventy!
Skąd wynika zainteresowanie food truckami?
W ostatnim czasie food trucki zdecydowanie stają się coraz popularniejsze. Mobilna gastronomia wzbudza zainteresowanie z kilku powodów. Jednym z nich jest fakt, że jedzenie w food truckach najczęściej jest przygotowywane na bieżąco, co zapewnia świeżość posiłków. Ponadto w menu food trucków można znaleźć dania z różnych kuchni świata, co umożliwia poznawanie nowych, wyjątkowych smaków. Ważną zaletą przyczep gastronomicznych jest także ich mobilność, dzięki czemu docierają do różnych części miasta. Pozwala to na spróbowanie dań z food trucków nawet tym, którzy nie znajdują czasu na tradycyjne wyjścia do restauracji. Co również ważne, wizyty w food truckach kojarzone są z latem oraz beztroskimi chwilami na świeżym powietrzu, dzięki czemu dla wielu osób stanowią obowiązkowy punkt podczas wakacyjnych wyjść z przyjaciółmi.
Jak się przygotować do sezonu?
Każdy właściciel food trucka, który planuje odwiedzać ze swoją przyczepą letnie imprezy, powinien zadbać o odpowiednie przygotowanie biznesu do takich wydarzeń. Przed każdym z food trucków na tego typu eventach zazwyczaj ustawiają się długie kolejki klientów, co wymaga sprawnej i szybkiej obsługi. O czym nie można zapomnieć, wybierając się na letnią imprezę z food truckiem?
Odpowiedni system to podstawa!
System sprzedażowy to klucz do sukcesu podczas letniego sezonu foodtruckowego. GoPOS umożliwia sprzedaż w zaledwie trzech kliknięciach, co pozwoli obsłużyć klientów szybciej niż kiedykolwiek wcześniej. Dodatkowo, wszystkimi zamówieniami można łatwo zarządzać z poziomu jednego urządzenia, co zwiększa wydajność pracy i pozwala zaoszczędzić miejsce w przyczepie gastronomicznej.
Szybszy proces zamawiania z elektronicznym menu
W letnim sezonie, kiedy w food truckach często panują długie kolejki, warto zainwestować w rozwiązania samoobsługowe, takie jak E-menu. Dzięki temu narzędziu, klienci po zeskanowaniu kodu QR będą mogli przejrzeć menu, a także złożyć i opłacić zamówienie. Pozwala to na szybszą obsługę większej liczby konsumentów, co oznacza sporą oszczędność czasu. Rozwiązanie poprawia także komfort odwiedzających, co z pewnością zwiększy ich zadowolenie z wizyty i przełoży się na większe zyski.
Sprawniejsza sprzedaż z systemem numerkowym
Podczas letnich imprez i festiwali food truckowych obsługa klientów może być wyzwaniem ze względu na hałas i dużą liczbę ludzi. Aby ułatwić sobie pracę i uniknąć pomyłek, warto zainwestować w system numerkowy. Dzięki niemu każde zamówienie otrzyma indywidualny numer, który zostanie wyświetlony na ekranie. W ten sposób posiłki zawsze będą trafiać do odpowiednich osób. To rozwiązanie z pewnością przyspieszy obsługę, a tym samym zwiększy satysfakcję klientów.
Letnie imprezy, na których warto wystawić food truck!
Food trucki to doskonały sposób na biznes, w szczególności latem podczas sezonowych imprez. Ich liczne zalety przyciągają coraz więcej klientów. Oto lista wakacyjnych wydarzeń, na których warto wystawić swój food truck!
Festiwal Smaków w Warszawie
Na Starym Mieście w Warszawie 7 czerwca rozpocznie się trzydniowy Festiwal Smaków, na którym pojawią się food trucki z różnych zakątków świata. To świetna okazja do promocji mobilnej gastronomii – bez względu na serwowany rodzaj kuchni.
Festiwal Pasibrzucha
Festiwal Pasibrzucha to kolejny wakacyjny zlot food trucków, którego nie można przegapić! W tym roku wydarzenie odbędzie się od 30 czerwca do 2 lipca we Wrocławiu. Oprócz wspaniałej oferty kulinarnej, festiwal oferuje wiele innych atrakcji, w tym koncerty, występy stand-upowe i wiele innych form rozrywki. Będzie to doskonała okazja, aby przyciągnąć nowych klientów i zwiększyć popularność swojego food trucka.
Wielki Festiwal Lodów w Krakowie
W dniu 9 lipca w Krakowie odbędzie się Wielki Festiwal Lodów, który stanowi znakomitą okazję do promocji swojego biznesu dla właścicieli lodziarni, ale nie tylko – wydarzenie to przyciąga również food trucki oferujące gorące dania.
Festiwal Kolorów
Ogromną popularnością co roku cieszą się festiwale kolorów, które odbywają się w wielu miastach Polski. To wydarzenia pełne barw, unikalnego klimatu, a także smaków! Takie imprezy to również okazja do wystawienia food trucka, dlatego warto dowiedzieć się, kiedy tego lata w poszczególnych miastach odbywają się festiwale kolorów.
Imprezy muzyczne
Food trucki można skutecznie promować nie tylko na imprezach skoncentrowanych na gastronomii, ale także podczas różnego rodzaju wydarzeń muzycznych. Tego typu eventy przyciągają ogromne tłumy, co stanowi świetną okazję na zysk dla wszystkich mobilnych biznesów gastronomicznych. W Polsce do największych festiwali muzycznych zaliczamy Open’er Festival, Orange Warsaw Festival oraz Kraków Live Festival.
A może wydarzenia lokalne?
Nie tylko duże imprezy, ale także mniejsze wydarzenia lokalne, takie jak festyny, koncerty czy turnieje sportowe, są idealnymi okazjami do wystawienia swojego food trucka i promocji mobilnej gastronomii. W ten sposób można dotrzeć do lokalnej społeczności i zyskać stałych klientów. Aby znaleźć takie wydarzenia, warto przede wszystkim śledzić lokalne media oraz ogłoszenia internetowe.
Co zrobić, aby zostać wystawcą?
Aby móc wziąć udział ze swoim food truckiem w wybranym wydarzeniu, trzeba najpierw zarezerwować odpowiednie miejsce. Informacje na temat tego, jak to zrobić, najczęściej dostępne są na stronie internetowej danej imprezy. Ważne jest, aby zacząć szukać takich informacji z odpowiednim wyprzedzeniem, zwłaszcza w przypadku większych wydarzeń, dla których zapisy zaczynają się już wcześniej. Warto pamiętać o dokładnym zapoznaniu się z wymaganiami określonymi przez organizatorów danej imprezy, a przede wszystkim – ich przestrzeganiu. Udział w niektórych festiwalach może się wiązać z koniecznością zapewnienia odpowiedniej liczby pracowników do obsługi food trucka lub spełnienia wymogów co do bezpieczeństwa żywności.
Wakacje, a tym samym letnie imprezy już coraz bliżej! Warto odpowiednio przygotować swój food truck do tego intensywnego czasu, co jest możliwe dzięki nowoczesnym narzędziom. Więcej informacji na temat takich rozwiązań można znaleźć na stronie GoPOS.