Zapraszamy na kolejną relację z wiosennej konferencji Gastro Meeting. Profesor Jarosław Dumanowski, historyk czasów nowożytnych specjalizujący się w kulturowej historii kuchni i jedzenia, opowiada między innymi o tym, jakie potrawy cieszyły się niegdyś ogromną popularnością oraz dlaczego warto wracać do doświadczeń dawnych kuchmistrzów.
Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, który specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz kulturowej historii kuchni i jedzenia. Pochodzący z Koronowa wykładowca i znawca tradycji kulinarnych we współpracy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wydaje najstarsze polskie książki kucharskie (seria Monumenta Poloniae Culinaria – Polskie Zabytki Kulinarne). Ponadto należy do rady naukowej Europejskiego Instytutu Historii i Kultury Jedzenia oraz kieruje programem badawczym Narodowego Programu Rozwoju Humanistyki pt. Staropolskie przepisy kulinarne. Jest aktywnym popularyzatorem wiedzy o kuchni minionych epok, którą dzieli się z czytelnikami na tematycznym blogu oraz facebookowym profilu „Kuchnia staropolska”.