Relacje,wydarzenia odc. 26 – Gastro Meeting – Jarosław Dumanowski – Inspiracje dla gastronomii i opowieść dla turystyki

0
1095

Zapraszamy na kolejną relację z wiosennej konferencji Gastro Meeting. Profesor Jarosław Dumanowski, historyk czasów nowożytnych specjalizujący się w kulturowej historii kuchni i jedzenia, opowiada między innymi o tym, jakie potrawy cieszyły się niegdyś ogromną popularnością oraz dlaczego warto wracać do doświadczeń dawnych kuchmistrzów.

Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, który specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz kulturowej historii kuchni i jedzenia. Pochodzący z Koronowa wykładowca i znawca tradycji kulinarnych we współpracy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wydaje najstarsze polskie książki kucharskie (seria Monumenta Poloniae Culinaria – Polskie Zabytki Kulinarne). Ponadto należy do rady naukowej Europejskiego Instytutu Historii i Kultury Jedzenia oraz kieruje programem badawczym Narodowego Programu Rozwoju Humanistyki pt. Staropolskie przepisy kulinarne. Jest aktywnym popularyzatorem wiedzy o kuchni minionych epok, którą dzieli się z czytelnikami na tematycznym blogu oraz facebookowym profilu „Kuchnia staropolska”.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.