Reprezentacja Polski z medalami na Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie

0
689
Fot.: Materiały prasowe Transgourmet

7 lutego zakończyła się Olimpiada Kulinarna IKA 2024 w Stuttgarcie. Reprezentacja Polski, pod kierownictwem kapitana Bartosza Petera i managera Sebastiana Krauzowicza, zdobyła jeden złoty medal oraz dwa srebrne w różnych kategoriach konkursowych.

W kategorii Restaurant of Nations polska drużyna zaprezentowała trzy dania dla ponad 100 gości, natomiast w kategorii Chef’s Table przygotowała od podstaw rozbudowane menu dla 12 osób. Zawodnicy z Polski serwowali między innymi troć fiordową z sosem holenderskim, crémeux z kalarepy, danie główne z gotowanej piersi z kurczaka oraz deser z musu waniliowego z jagodami.

Weronika Gurynow z Narodowej Kadry Polski Kucharzy Juniorów zdobyła złoty medal w kategorii Culinary Art, kontynuując swoją zwycięską passę z 2022 roku.

Ocena na Olimpiadzie Kulinarnej opierała się na kryteriach takich jak smak, konsystencja, jakość składników, technika wykonania, symetria, zapach oraz temperatura dania i talerza.

Sponsorem polskiej kadry były Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa, które wspierają rozwój branży gastronomicznej i zawodowy kucharzy. Przygotowania do konkursu odbyły się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet z wykorzystaniem sprzętu najnowszej generacji oraz produktów z hali Selgros Warszawa-Piaseczno.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.