Reprezentacja polskich kucharzy zawalczy o Kulinarny Puchar Świata

0
1426
W dniach 24-28 listopada 2018 odbędzie się 13. edycja Kulinarnego Pucharu Świata. Wydarzenie będzie mieć miejsce w Luksemburgu, a w gronie uczestników znajdzie się reprezentacja polskich kucharzy.

Kulinarny Puchar Świata odbywa się co cztery lata i jest wyjątkowym wydarzeniem dla branży gastronomicznej. Polska reprezentacja pod szyldem Poland National Culinary Team zawalczy pod skrzydłami selekcjonera i trenera Sebastiana Krauzowicza, a także kapitana Bartosza Petera. Skład całej drużyny złożony będzie z kadry seniorów, juniorów oraz osób prezentujących indywidualne pokazy.

Organizatorem Pucharu Świata jest Międzynarodowe Zrzeszenie Szefów Kuchni (WACS), co oznacza, że do rywalizacji mogą przystąpić jedynie drużyny narodowe będące członkami Stowarzyszenia. W przypadku Polski będzie to Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników (OSSKiC).

W ostatnim czasie zmniejszono jednak liczbę przyjmowanych uczestników w celu podniesienia prestiżu PŚ. Łączy się to z faktem, iż nie każda drużyna zostaje automatycznie przyjęta. Naszej reprezentacji uczestnictwo umożliwiło otrzymanie tak zwanej „dzikiej karty”. Polska kadra, jak i pozostałe oceniane będą przez międzynarodowe jury, które nagrodzi najlepszych złotym, srebrnym i brązowym medalem. Przywołując poprzednie mistrzostwa, możemy poszczycić się srebrnym medalem.

„Naszym celem jest zdobycie złotego medalu i wszyscy temu się podporządkowujemy. Poprzednio wywalczyliśmy srebro. Wiemy, co zrobiliśmy źle, znamy swoje błędy i w tym roku je wyeliminujemy. Jest więc naprawdę szansa, by powalczyć o najwyższe podium” – mówi Janusz Profus, trener sekcji cukierniczej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.