Kulinarny Puchar Świata odbywa się co cztery lata i jest wyjątkowym wydarzeniem dla branży gastronomicznej. Polska reprezentacja pod szyldem Poland National Culinary Team zawalczy pod skrzydłami selekcjonera i trenera Sebastiana Krauzowicza, a także kapitana Bartosza Petera. Skład całej drużyny złożony będzie z kadry seniorów, juniorów oraz osób prezentujących indywidualne pokazy.
Organizatorem Pucharu Świata jest Międzynarodowe Zrzeszenie Szefów Kuchni (WACS), co oznacza, że do rywalizacji mogą przystąpić jedynie drużyny narodowe będące członkami Stowarzyszenia. W przypadku Polski będzie to Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników (OSSKiC).
W ostatnim czasie zmniejszono jednak liczbę przyjmowanych uczestników w celu podniesienia prestiżu PŚ. Łączy się to z faktem, iż nie każda drużyna zostaje automatycznie przyjęta. Naszej reprezentacji uczestnictwo umożliwiło otrzymanie tak zwanej „dzikiej karty”. Polska kadra, jak i pozostałe oceniane będą przez międzynarodowe jury, które nagrodzi najlepszych złotym, srebrnym i brązowym medalem. Przywołując poprzednie mistrzostwa, możemy poszczycić się srebrnym medalem.
„Naszym celem jest zdobycie złotego medalu i wszyscy temu się podporządkowujemy. Poprzednio wywalczyliśmy srebro. Wiemy, co zrobiliśmy źle, znamy swoje błędy i w tym roku je wyeliminujemy. Jest więc naprawdę szansa, by powalczyć o najwyższe podium” – mówi Janusz Profus, trener sekcji cukierniczej.