Tytuł najlepszej restauracji na świecie obroniła francuska Restaurant Guy Savoy. Tę samą notę (99,75 / 100 pkt) otrzymała sklasyfikowana na równorzędnej pozycji nowojorska Le Bernardin.
Na grudniowej ceremonii pojawiło się około 90 kucharzy z 20 krajów. Zamiast typowej statuetki zwycięzcy zostali nagrodzeni eleganckimi, ceramicznymi talerzami marki Haviland.
Na liście laureatów znalazły się trzy lokale znad Wisły. Co ciekawe, restauracja bez gwiazdki Michelin – Amber Room – została oceniona wyżej (81,25) niż te, które takowe wyróżnienie posiadają: Atelier Amaro (80,5) i Senses (80,25). Ma to związek z faktem, iż rekomendacje prestiżowego przewodnika są tylko jednym z wielu aspektów kształtujących ostateczną punktację. Specjaliści biorą również pod uwagę liczne publikacje, jak również recenzje na popularnych agregatorach opinii pokroju TripAdvisor i Yelp.
Pomysłodawcą rankingu „La Liste” jest Philippe Faure – dyplomata, były pracownik Żółtego Przewodnika Gault & Millau oraz Francuskiej Izby Turystycznej. Stworzył ją 4 lata temu w odpowiedzi na brytyjską listę „The World’s 50 Best Restaurants”, a fundatorem tego przedsięwzięcia miało być francuskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych. Inicjatywy nie sponsoruje jednak tamtejszy urząd administracji rządowej, lecz towarzystwa ubezpieczeniowe i firmy motoryzacyjne, takie jak Generali czy Renault.