Restauracja, która edukuje Polaków – pierwszy taki projekt nad Wisłą!

0
1370
W Polsce działa prawie 70 tysięcy restauracji, z czego w samej tylko stolicy około 4141. Przy takiej konkurencji trzeba więc postawić na konkretny wyróżnik.

Dziś nie trzeba już mieć gwiazdki Michelin, by zawładnąć zmysłami i podniebieniami gości. Wystarczy zabrać ich w kulinarną podróż do najbardziej odległych zakątków świata, gdzie dania można kupić w cenie biletów promocyjnych oferowanych przez tanie linie lotnicze.

„Od ubiegłego roku rozwijamy projekt #Gordon Kultury. To szereg akcji i performensów kulinarnych, kulturalnych i filmowych, w ramach których zapraszamy Polaków do obcowania z innymi kulturami i smakami. Przekonujemy, że „obcy” nie znaczy „zły”. We wtorki organizujemy bezpłatne seanse filmowe z pokazami najlepszych światowych dokumentów, w czwartki zapraszamy na recitale muzyczne, zaś co miesiąc w karcie hotelowej restauracji goście mogą znaleźć egzotyczne dania z najbardziej odległych krajów świata. Zaczęliśmy od Afganistanu, potem były Albania, Algieria, Andora, Angola, Argentyna, Armenia, teraz jest kuchnia Bahrajnu. W tym projekcie chodzi nie tylko o odkrywanie nowych smaków, ale przede wszystkim o przybliżanie Polakom innych kultur, łamanie stereotypów i otwieranie ich na inne narody, które coraz częściej żyją wśród nas” – mówi Piotr Owczarski, szef Hotelu Gordon.

W dobie ksenofobii, narodowych postaw i agresji wobec uchodźców taki projekt wpisuje się także w działania podejmowane przez Komisję Europejską i organizacje pozarządowe, które próbują otworzyć Polaków na świat.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.