Restauracja ORZO przygotowała wakacyjne menu kierowane filozofią zero-waste

0
1513

Do karty restauracji ORZO zawitało 13 nowych dań inspirowanych smakami świata. W nowym menu znalazło się również aż 9 dań i dodatków zero-waste, wykorzystujących m.in. obierki z ziemniaków, łodygi natki, czy łupiny selera. ORZO już jakiś czas temu odeszło od kontrowersyjnego oleju palmowego. A jeszcze w czerwcu 100% używanych w ORZO opakowań ma być biodegradowalne.

Nowością jest też dostępność specjalnych menu degustacyjnych nowych dań ORZO w internetowym sklepie restauracji (www.orzo.pl/sklep). Goście mogą zamówić 4-daniowe i 7-daniowe zestawy z własnym wyborem pozycji. W każdej restauracji ORZO będą także czekały na Gości nowe koktajle ORZO COCKTAIL BAR oparte o wiosenno-letnią świeżość, wykorzystujące m.in. takie składniki, jak arbuz, kompot z rabarbaru, mus ananasowo-kolendrowy, cordial z białego wina i bławatka, czy różana marmolada.

Szefowie kuchni ORZO z Krakowa, Poznania i Warszawy pracowali wiele miesięcy nad odnalezieniem i wyborem lokalnych polskich dostawców i producentów, którzy codziennie dostarczać będą do restauracji świeże lokalne produkty. Kolejnym krokiem po rezygnacji z oleju palmowego będzie czerwcowe ostateczne przejście restauracji ORZO na wyłącznie biodegradowalne materiały opakowań i nie tylko.

Dodatkowo, w ramach promocji ekologicznej i bezpiecznej miejskiej mobilność ORZO nawiązało współpracę z firmą Bird oferującą nowoczesne elektryczne hulajnogi na minuty. Wprowadzeniu nowego menu w restauracji towarzyszy wspólna akcja poświęcona bezpieczeństwu ekologicznemu w mieście. Każdy użytkownik Bird, który odwiedzi warszawskie ORZO (Plac Konstytucji 5) oraz zamówi jedno z 13 nowych dań, otrzyma w prezencie bezpieczny kask do miejskich podróży.

Wśród dań ORZO znalazło się aż 9 dań wykorzystujących w przepisach składniki zero-waste (często posiadające najwięcej witamin), czyli m.in.: obierki z ziemniaków, oranjelly ze skórek pomarańczowych, łupiny selera (pasztet), łodygi natki (pesto), sok ze skórek limonek, skórka z cukinii, obierki warzywne (demi glace), łodygi rozmarynu (oliwa), woda z gotowania dyni (nori mayo), woda z ciecierzycy (aquafaba), obierki marchewki (semifreddo), łodygi i liście kolendry.

W Aperitivos, w której chrupiącym dodatkiem będą chipsy wykonane z ziemniaczanych obierków. Również Carpaccio urozmaicone zostało o oryginalne Oranjelly pozyskane ze skórek cytrusa. ORZO nie zapomina również o gościach stosujących dietę roślinną. Znane z dotychczasowego menu danie Fiesta Vegana przejdzie lekką metamorfozę – dodany zostanie do niego pasztet z łupin z selera oraz pesto z łodyg natki pietruszki, które w specyficzny sposób zabarwi inny ze składników – ser z nerkowca. Krewetkowa miska Kimchi Shrimps Bowl wzbogacona została o sos limonkowy ze skórek z limonek.

Kucharze ORZO postarają się również odczarować mit, jakoby marchewkowe odpady były produktem w kuchni całkowicie bezużytecznym. Semifreddo, czyli włoski sorbet i składnik sałatki Sexi Italian, sporządzony będzie w całości z pozostałości karoty, skórki cukinii oraz oliwy rozmarynowej wytłoczonej z łodyg rośliny. Trendowi zero-waste podda się również popularna sałatka Ceasarea, do której zostanie dodany sos nori mayo przygotowany z gotowanej dyni oraz modnej aquafaby (wody z ciecierzycy). Reprezentanci kuchni włoskiej, Gnocchi Verdure oraz Chipotle Ravioli Breed, spotkają się latem z sosem demi-glace z obierek warzywnych, pietruszki, buraka, jak również selera. Z kolei dziedzictwo Indii, Turkey Tikka Masala, zbrata się gęstym, aromatycznym i esencjonalnym chutney z łodyg i liści kolendry.

 

Za nowe smaki i dania w restauracjach ORZO odpowiedzialny jest cały zespół kulinarny restauracji. Dzięki kulinarnym podróżom oraz wielomiesięcznym pracom kreatywnym powstało kilkadziesiąt konceptów nowych dań opartych o świeże jakościowe składniki, z których aż 13 znalazło się w unowocześnionej karcie restauracji.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.