Fine Dining Week to specjalna formuła festiwalu Restaurant Week, która organizowana jest od 2014 roku. Dotychczas partycypowały w niej najlepsze restauracje z Warszawy i Krakowa, a w tym roku do grona uczestników przyłączyły się także lokale poznańskie oraz wrocławskie. Celem wydarzenia jest promowanie, a także wspieranie rozwoju polskiej sceny restauracyjnej.
„Fine dining” to w dużym uproszczeniu sztuka restauracyjna na najwyższym poziomie. Szczególną wagę przykłada się tu do wysokiej jakości składników, dopracowany wygląd dania, elegancką zastawę, aż po profesjonalną obsługę kelnerską i ogólny wystrój lokalu. W „fine dining” istotne jest zatem odpowiednie doświadczenie, które może zagwarantować niezapomniany pobyt w luksusowej restauracji.
W premierowej wrocławskiej edycji festiwalu wzięła udział Restauracja w Zamku Topacz, na czele której stoi wykwalifikowany Szef Kuchni, cieszący się w środowisku znakomitą opinią Rafał Borys. Goście imprezy przyznali Restauracji w Zamku Topacz drugie miejsce w ogólnej klasyfikacji oraz uznali, że zasługuje ona na specjalne wyróżnienie w kategorii „Najlepsza atmosfera”.
„Ogromnie cieszą nas oba wyróżnienia, jednak nagroda za „Najlepszą atmosferę” jest dla nas szczególnie ważna. Codziennie dokładamy wszelkich starań, aby nasi goście z największą przyjemnością smakowali nie tylko przygotowywanych przez nas dań, ale całokształtu, czyli klimatu miejsca, które dla nich tworzymy” – podsumował Rafał Borys, Szef Kuchni Restauracji w Zamku Topacz.
Kucharze z Restauracji w Zamku Topacz zaserwowali gościom festiwalu m.in. sandacza z mleczkiem kokosowym, ravioli z borowikami i szpinakiem, czy też risotto z wędzonym selerem, truflą oraz parmigiano reggiano.
Zamek Topacz oddalony jest od centrum Wrocławia o niecałe 20 minut jazdy samochodem. To wyjątkowe miejsce z niezwykle bogatą, XIV-wieczną historią, stanowiące połączenie zamkowego klimatu z nowoczesnym luksusem dedykowanym najbardziej wymagającym gościom.