Na gastronomicznej mapie Łodzi zagości nowy koncept kulinarny. Mowa o restauracji Zdrowa Krowa, która swój pierwszy lokal w tym mieście otworzy w Fuzji – wielofunkcyjnym kompleksie realizowanym przez Echo Investment.
Nowy najemca zajmie jeden z historycznych budynków zlokalizowanych w Ogrodach Anny z widokiem na secesyjną zabytkową elektrownię Scheiblerów. Lokal o powierzchni 128 mkw. będzie pierwszym konceptem tej sieci w Łodzi. Zdrowa Krowa serwuje najwyższej jakości wołowinę, steki, a także własnoręcznie przygotowywane na miejscu sosy i dressingi. Do tego wypiekane zgodnie z autorską recepturą bułki oraz warzywa i owoce od lokalnych dostawców. Nie brakuje propozycji w wersji wegetariańskiej i wegańskiej, a także keto&paleo. Koncept działa na zasadach franczyzy i posiada już swoje lokale m. in. w Warszawie, Wrocławiu, Katowicach i Krakowie. Przekazanie budynku najemcy zaplanowane jest na październik tego roku.
– Wybierając lokalizację, w której powstanie Zdrowa Krowa, zwracamy uwagę na jej spójność z naszą marką i konceptem restauracyjnym. Fuzja w Łodzi, gdzie spotykają się różnorodne przestrzenie, idealnie wpisuje się w te założenia. Aranżację każdej naszej restauracji dostosujemy do lokalizacji, dlatego bardzo zależy nam na tym, aby nowoczesne wnętrza w pełni wkomponowały się w historię tego miejsca. Żeby jeszcze mocniej podkreślić związek naszej marki z miastem, w restauracji znajdzie się miejsce na specjalną grafikę, do wykonania której zaprosimy miejscowego artystę. Oprócz zadbania o wystrój wnętrza, dużą wagę przykładamy także do aranżacji dużego ogródka gastronomicznego. Nie zabraknie specjalnej i niebanalnej strefy dla dzieci. Chcemy, aby Zdrowa Krowa w Fuzji, stała się miejscem, które będzie odwiedzane przez cały dzień, zarówno pracujących w tym miejscu, rodziny z dziećmi, a także szukających miejsca na wieczorne spotkania z przyjaciółmi – mówi Robert Kuc, CEO sieci franczyzowej Zdrowa Krowa.
W ramach franczyzy funkcjonują trzy koncepty: „smile&wine”, „slow food fast” oraz „street slow food”. Zdrowa Krowy w Fuzji będzie działała w koncepcie „smile&wine”.
– W ofercie restauracji, która będzie otwarta od rana do późnego wieczora, znajdzie się bogata oferta śniadań, najprzeróżniejszych dań sezonowych, burgerów oraz steków, a także przystawek, deserów i koktajli – opowiada Robert Kuc.
Otwarcie Zdrowej Krowy w Fuzji planowane jest na pierwszy kwartał 2022 roku. W tym momencie rozpoczynają się poszukiwania franczyzobiorcy, który poprowadzi to miejsce.
– Fuzja przyciąga biznes, co nie dziwi ze względu na znakomitą lokalizację kompleksu w samym sercu miasta, ale też niezwykły charakter samej inwestycji, która powstaje na pofabrycznym terenie dawnego imperium Karola Scheiblera. Zdrowa Krowa to koncept, który stawia przede wszystkim na jakość i dostosowanie oferty do potrzeb lokalnej społeczności. Te wartości są zbieżne z naszym postrzeganiem biznesu i tym, jak widzimy tworzenie przyjaznych miejsc spotkań. Ze Zdrową Krową mamy okazję współpracować także przy innych naszych inwestycjach, dlatego podpisanie kolejnej umowy najmu jest dla nas nobilitacją i potwierdzeniem obopólnego zaufania. Restauracja idealnie wpisze się w klimat Fuzji. Jesteśmy pewni, że kulinarna oferta Zdrowej Krowy zachwyci łodzian i wszystkich gości naszego kompleksu – mówi Marcin Szlufik, senior leasing manager w Echo Investment.
Fuzja to wieloetapowa inwestycja, która łączyć będzie funkcję biurową, handlowo–usługową, gastronomiczną, a także budynki mieszkalne, plac miejski (Ogrody Anny) i otwarte, zielone tereny wspólne liczące blisko 4 ha. Wszystko w otoczeniu historycznej zabudowy dawnych zakładów włókienniczych Karola Scheiblera, które stanowią dziedzictwo Łodzi Fabrycznej. Łącznie na 8 ha zlokalizowanych będzie 20 budynków, z czego 14 to obiekty historyczne.